Hur mycket kostar det att äga en båt?

Uppdaterad:
Av Alexander

Funderar du på att skaffa båt? Kul! Båtlivet kommer med mängder av möjligheter för utflykter, fiske och annat roligt. Men att äga båt kommer såklart också med en rad utgifter, och på förhand kan det vara svårt att veta om man har råd att äga en båt.

Här har vi därför kollat på de vanligaste kostnaderna kopplat till båtägande – och hur mycket det kostar att äga en båt.

Hur mycket det kostar att äga båt beror såklart på vilken sorts båt du vill skaffa. Att ha en liten snipa eller en kanot stående vid sommarstugan kostar såklart inte många kronor – medan att äga en lite större segelbåt eller motorbåt kommer med en del fasta och rörliga kostnader som du måste ta hänsyn till löpande.

Så mycket kostar det att ha båt

Man brukar säga att äga en normalstor segel- eller motorbåt kostar runt 10 000 kronor om året. Nedan bryter vi upp vilka kostnader som finns, ihop med tips om hur du kan göra ditt båtägande billigare.

Kostnader för båtägande

1. Båtens inköpspris

Att köpa båten blir såklart den första, stora kostnaden du måste räkna med. Betalar du kontant blir det en engångskostnad, men tar du ett båtlån får du räkna med att budgetera så att du har råd med de löpande avbetalningarna på båten.

2. Försäkring

En annan löpande kostnad för att ha båt är försäkring. Har du en lite större segelbåt eller motorbåt bör du alltid försäkra den, ifall olyckan skulle vara framme. Du bör räkna med minst 3 000 kronor om året – eller 250 kronor i månaden – för att försäkra din båt.

3. Drivmedel

En annan rörlig utgiftspost du får räkna med är kostnaden för drivmedel – speciellt om du inte kör segelbåt. Priset för drivmedel varierar såklart på hur mycket du kör, vad din båt drar och hur ofta du är ute på vattnet

Men ett tips är att lasta av det du inte behöver i båten så att den drar mindre – samt att regelbundet rengöra skrovet. Annars kan havstulpaner och annat fastna i botten vilket gör att båten drar mer bränsle.

Läs också: Bottenfärg till båt

4. Hamnplats och förvaring

Vill du ha din båt på en hamnplats under sommarhalvåret får du räkna med en extra kostnad för detta. En båtplats i en hamn kan kosta från runt 2 000 kronor och uppåt – beroende på hur stor din båt är och hur attraktivt läget är.

Om du bor i hus och har plats kanske du inte behöver oroa dig för vinterförvaring av din båt. Men annars behöver du en plats för att förvara din båt på land under vinterhalvåret – helst i värme. En utomhusplats kan kosta från 200 kronor per kvadratmeter och en inomhusplats från 600 kronor per kvadratmeter och uppåt.

5. Underhåll

Erfarna båtägare vet att det alltid är något som ska fixas på en båt. Det lär du också bli varse om – och bör därför avsätta en peng varje år för uinderhåll på din båt. Det kan vara allt från att måla om eller foliera båten, till att serva motorn eller skaffa ett nytt båtkapell. Vad detta kostar exakt är såklart omöjligt att svara på – men du borde alltid ha med det i budgeten.

Övriga kostnader som kan tillkomma med båt

Det finns även andra kostnader som kan tillkomma i samband med båtägande. Här är några exempel:

  • Förarintyg för båt. Har du en båt som är längre än 12 meter behöver du förarintyg. Det kostar några tusenlappar att ta.
  • Sjöräddningssällskapet. Det är en ideell förening som hjälper till vid sjöräddningsinsatser. Medlemskap kostar 800 kronor per år.

Vanliga frågor och svar – Kostnader för att äga båt

Hur mycket kostar en båt per år?

En vanlig beräkning är att en medelstor segelbåt eller motorbåt kostar runt 10 000 kronor per år i driftkostnader.

Vad kostar det att ha båtplats?

En utomhusplats kan kosta från 200 kronor per kvadratmeter, medan en inomhusplats ofta kostar från 600 kronor och uppåt per kvadratmeter.

Hur mycket kostar det att tanka en stor båt?

Mindre motorbåtar som går långsamt drar inte så mycket – men en stor motorbåt som går snabbt kommer att behöva tankas ofta. Ska du göra en längre resa med en stor motorbåt kan du lätt räkna med uppåt 10 000 kronor i bara bränslekostnader.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.