Båtkörkort – när behöver man körkort för båt?

Uppdaterad:
Av Alexander

Är det dags att ge sig ut till sjöss för första gången? Då är det ofta vettigt att skaffa sig ett båtkörkort. Ett körkort för båt visar att du har kunskaperna som krävs för att kunna framföra din båt säkert och tryggt. Läs mer om hur båtkörkort – eller förarintyg för båt som det också kallas – behövs och hur du tar ett.

Vad är ett båtkörkort?

Ett båtkörkort kallas också ibland förarbevis för båt och är ett intyg på att du har de teoretiska och praktiska kunskaperna för att framföra din båt till sjöss och i kustnära vatten. Det finns flera olika sorters båtkörkort beroende på hur stort båt – eller till och med fartyg – som du vill ha rätt till att köra. Samtidigt finns det vissa mindre båtar som inte kräver ett körkort alls.

Behöver man körkort för båt?

Till att börja med kan vi konstatera att ett körkort för båt inte bara ger dig rätt att framföra vissa typer av båtar – utan att det också ger dig de rätta kunskaperna för att kunna vara säker på vattnet. Om du planerar att åka i en större båt med flera passagerare bör du alltid överväga att ta ett körkort för din båt.

Då måste du ha körkort för båt

För båtar som är över 12 meter långa och 5 meter breda måste du ha ett båtkörkort enligt Transportstyrelsen. Båtkörkortet heter formellt skepparexamen eller förarintyg.

För båtar som gör över 25 knop måste du ha ytterligare ett båtkörkort. Det kallas för ”manöverintyg för högfartsbåt”.

Nytt för 2022 – båtkörkort även för vattenskoter

På grund av olyckor de senaste åren är det numera även krav på att ha ett körkort om du ska köra vattenskoter. Du måste vara minst 15 år gammal för att ta körkort för vattenskoter och gå en kurs som innehåller både teoretiska och praktiska moment. Du ska gå en kurs för vattenskoter hos en utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen – och du kan sedan hitta ditt körkort för vattenskoter digitalt hos Transportstyrelsen.

Kan man köra båt utan körkort?

Det finns många båtar du kan köra utan körkort. Framför allt handlar det om båtens storlek. För alla båtar som är mindre än 12 meter långa och 4 meter breda behövs inget körkort.

Får barn köra båt?

Det finns inga åldersbegränsningar för att framföra en båt som är mindre än de angivna måtten. Även barn får alltså på egen hand köra en båt som är kortare än 12 meter. Självklart rekommenderas dock alltid sjövana innan man börjar köra en båt – även om den är mindre.

Hur tar man körkort för båt?

Att ta båtkörkort gör du lättast genom att anmäla dig till en kurs hos en lokal skola som erbjuder kurser för båtkörkort och förarintyg för båt. Det fungerar likt en körskola för bil, och du tar ditt körkort för båt hos privata aktörer.

Teori och praktik för båtkörkort

En kurs för båtkörkort innehåller ofta både teori och praktik för att utbilda nya båtförare så bra som möjligt. De enklare kurserna innehåller till större del teori och brukar vara kortare och billigare.

Läs också: Sjösjuka

Hur lång tid tar det att ta ett båtkörkort?

Kurserna för att ta de enklare förarintygen brukar vara en eller två dagar. För större och snabbare fartyg krävs längre kurser.

Hur mycket kostar båtkörkort?

För att ta det enklaste båtkörkortet, det som kallas för förarintyg för båt – brukar priserna för en kurs börja på runt 2 000 kronor. Priserna kan skilja sig beroende på var i landet du vill ta ditt båtkörkort och efter säsong. Det brukar också ofta kosta mer desto mer praktik kursen innehåller.

Läs också: Båtförsäkring

Vad finns det för olika körkort för båt?

Det finns flera olika typer av båtkörkort beroende på vilken typ av båt du ska köra, hur snabb den är och hur stor den är. Om du ska framföra en båt med passagerare i kommersiellt syfte finns det också krav på båtkörkort.

Olika typer av båtkörkort

Här är några vanliga typer av båtkörkort:

  • Förarintyg
  • Kustskepparintyg
  • Båtpraktikintyg
  • Manöverintyg för högfartsbåt
  • Seglarintyg

Vanliga frågor om Båtkörkort

Hur stor båt får man köra privat?

Om du tar en skepparexamen får du köra båtar som är större än 12 meter långa och 4 meter breda. Är din båt mindre än så behövs inget båtkörkort eller förarintyg.

Kan vem som helst köra motorbåt?

För en båt som är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred samt gör mindre än 25 knop finns inga restriktioner kring vem som får framföra den. Det finns ingen åldersgräns eller krav på båtkörkort. Är din båt större eller snabbare än så krävs däremot körkort för att framför båten.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.