Världens största båt – så stora är världens största båtar

Uppdaterad:
Av Alexander

Har du sett bilder på massiva fraktfartyg eller besökt kryssningsbåtar med mängder av däck och ställt dig frågan – vilken är världens största båt?
Du är inte ensam. Här reder vi ut frågan en gång för alla!

Många minns nog hur ett gigantiskt containerfartyg fastnade i Suezkanalen 2021. Fartyget heter M/S Ever Given och var runt 400 meter långt. På så sätt är det bland världens största containerfartyg. Men är det världens största båt? Här reder vi ut vilka världens största båtar är inom några kategorier.

Skillnad på båt, skepp och fartyg

Rent tekniskt sätt räknas dock inte dessa fartyg vi pratar om som båtar. Fartyg kallas nämligen bara båtar om de är under 24 meter långa – alla båtar över det kallas rent tekniskt för skepp. Oavsett storlek så är de dock alla fartyg. I den här artikeln kommer vi dock även använda ordet båt – eftersom det är så vi ofta kallar fartygen i talspråk!

Världens största kryssningsfartyg

Vi kan börja med det kanske mest fascinerande skeppet bland världens största båtar – nämligen det största kryssningsfartyget.

Världens största kryssningsfartyg heter Wonder of the Seas, och är ett kryssningsfartyg bland flera i Oasis-klasen från Royal Caribbean. Wonder of the Seas är 362 meter långt och har 18 däck, varav 16 av dem används av gäster.

Wonder of the Seas har mängder med nöjesaktiviteter ombord.

Största kryssningsfartyget har isbana, surfsimulator och linbana

Ombord på den fullständigt massiva båten finns 20 restauranger, 4 pooler och 2 867 hytter. För gästernas nöje finns ett vattenland med surfsimulator, en lekplats, en basketplan och isrink.

Läs också: Varför flyter båtar?

Som om inte det var nog finns även teater med 1 400 stolar, en linbana och 2 klätterväggar, 13 meter höga vardera.

Ombord på Wonder of the Seas, världens största kryssningsbåt.

Åk med världens största kryssningsbåt

Sugen på att åka med? Wonder of the Seas utgår från Florida och kryssar sedan ut i Karibien med sina passagerare. En vecka ombord på världens största kryssningsfartyg börjar på runt 10 000 kronor.

Läs också: Dinge

Rekordet för världens största båt – en oljetanker

Om man ser till längd har oljetankern Seawise Giant rekordet för världens största båt i hela världen, med en längd på 458 meter. Båten är inte längre i tjänst sedan 2009 – men ännu har ingen större båt byggts.

Seawise Giant, världens största skepp.

Världens största containerfartyg

Världens största containerfartyg heter Barzan, och är ungefär i storleken av tidigare nämnda Ever Given. Det är exakt 400 meter långt och kan lastas med närmare 20 000 (!) containrar av standardmått.

Barzan, världens största containerfartyg.

Världens största krigsfartyg – ett hangarfartyg

Världens största krigsfartyg är hangarfartyget USS Gerald R. Ford, med en längd på 337 meter. Fartyget sjösattes första gången 2013 och väger 100 000 ton. Planen är att krigsfartyget ska tjänstgöra för den amerikanska armén fram till 2057.

Världens största krigsfartyg, USS Gerald R. Ford.

Vanliga frågor – Världens största båt

Hur långt är världens största fartyg?

Världens största fartyg är oljetankern Seawise Giant, som är 458 meter långt.

Hur stort är världens största krigsfartyg?

Världens största krigsfartyg är 337 meter långt och väger 100 000 ton. Det är ett hangarfartyg som tillhör den amerikanska armén och heter USS Gerald R. Ford.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.