Jon Olssons båt – allt om Jon Olssons superyacht

Av Alexander Johansson

Ni som följt ex-skidproffset och influensern Jon Olssons framfart de senaste åren vet att han odlat ett stort båtintresse. Här berättar vi allt om Jon Olssons superyacht, den vindsnabbe RIB-båten döpt efter Jon Olssons klädmärke C’est normal.

Jon Olsson har haft flera båtar genom åren och har ett stort motorintresse. Men hans senaste båt, C’est normal 52R – är något alldeles extra. Båten har fått sitt namn efter Jon Olssons eget klädmärke C’est normal.

Jon Olssons båt. Bild: cestnormal.co

Jon Olssons värstingbåt tog fyra år att bygga

Jon Olssons senaste båt-projekt tog fyra år att färdigställa – och båten är fylld med speciallösningar. Och tittar man på bilder på båten förstår man varför – den liknar inget man sett förut. Båten blev klar under 2022 och Jon Olsson har sedan dess hunnit med turer både i Sverige och i Medelhavet.

Båten har gjort 104 knop – en av världens snabbaste

När Jon Olssons båt testades gjorde den 104,2 knop – vilket är bland det absolut snabbaste en RIB-båt har gjort. Jon Olsson menar själv att det är världsrekord, men det finns uppgifter på att det finns en RIB som gjort ända upp till 110 knop. Här kan du läsa mer om alla världens snabbaste båtar.

Läs också: Båtlån

Gigantiska motorer – och en hybridlösning

Båten är utrustad med två motorer på 1 550 hästkrafter vardera – men har även dubbla elmotorer. Elmotorerna gör Jon Olssons båt till en hybrid som ska kunna göras i upp till två timmar i 8 knop med bara el. Det ska göra att båten ska kunna gå helt tyst i låga hastigheter.

Motorerna på Jon Olssons båt. Bild: cestnormal.co

Säreget utseende – båt helt i kolfiber

Jon Olssons superbåt är 52 fot lång och har också en specialdesign helt utefter Olssons önskemål. Både på insidan och utsidan är det kolfiber som gäller – och den yttre designen går i grå-svart kamouflage i klassisk Jon Olsson-stil. Det gör att båten får ett extra häftigt utseende.

Utrustad som en fritidsbåt

Båten är inte heller bara snabb utan också utrustad med mycket av de bekvämligheter som normalt förknippas med en fritidsbåt. Det var ett önskemål från Jon Olsson när båten byggdes – han ville att båten inte bara skulle vara snabb utan också trivsam och härlig att vistas i.

Jon Olssons båt. Bild: cestnormal.co

Jon Olsson fick rubriker med båten efter en soppatorsk

Det är nog inte svårt att förstå att ett sånt här vrålåk drar mycket bensin – men riktigt hur mycket bensin en så kraftig motorbåt drar hade nog inte ens Jon Olsson själv kunnat räkna ut.

I somras fick Jon Olsson och superbåten C’est normal rubriker när han fick soppatorsk mellan Sandhamn och Gotland. Då hade båten slukat 1 000 liter bränsle på tre timmar och Sjöräddningen fick rycka ut med extra bränsle till Jon Olsson och hans vänner på båten.

Superbåten till salu – för 33 miljoner kronor

Sedan dess har Jon Olsson öppet pratat om att sälja båten. I en vlogg på Youtube berättar han att han har fått rådet att sälja båten om någon skulle vara intresserad av att köpa den – med tanke på hur dyr den har varit att ta fram och hur få potentiella köpare det finns på den typen av båt.

Annons uppe på hemsidan

Det fanns också en försäljningsannons på C’est normals hemsida för att sälja båten (verkar vara borta nu). Där är det officiella försäljningspriset var 3 miljoner euro – eller drygt 33,4 miljoner kronor.

Blocketannonsen är idag 5 mars 2024 även den borta, dock har vi tyvärr inga uppgifter om båten är såld eller inte.
Annons: https://www.blocket.se/annons/stockholm/bernico_52_r_hybrid_varldens_snabbaste_ribbat/107794861

Slutord – Jon Olsson båt

Sitter du på 35 miljoner över kanske det är läge att slå till på Jon Olssons rekordbåt? Skämt åsido, men visst är det bland de häftigaste båtar vi på redaktionen sett glida runt i våra svenska vatten. Jon Olssons rekordsnabba RIB-båt är redan mytomspunnen, och i framtiden blir det spännande att se vem som blir nästa ägare.

Vanliga frågor och svar om Jon Olssons båt

Vad kostar Jon Olssons båt?

Jon Olsson har lagt ut en annons för att sälja sin båt. Priset för Jon Olssons båt är 3 miljoner euro, eller ungefär 33,5 miljoner kronor.

Var ligger Jon Olssons båt?

Under sommarhalvåret har Jon Olsson haft sin båt i Stockholms skärgård och även kört till Gotland med den.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.