Båtförsäkring – så väljer du rätt försäkring till din båt

Av Alexander

Har du precis köpt en ny båt, eller går du i tankar på det? Då är en bra båtförsäkring ett måste. Här kan du läsa allt du bör tänka på innan du väljer båtförsäkring till din nya båt.

Vad innebär båtförsäkring?

En båtförsäkring är en avtalad överenskommelse mellan dig och ett försäkringsbolag som syftar till att skydda dig som båtägare mot ekonomiska förluster som kan uppstå till följd av skador på båten – eller ansvar gentemot tredje part. Det kan till exempel vara om du råkat köra in i en annan båt, skadat en brygga eller liknande.

Precis som med andra försäkringar är det vanliga att du betalar en summa varje månad för möjligheten att kunna anmäla och bli ersatt för skador om de skulle dyka upp.

Måste man ha båtförsäkring?

Nej, till skillnad från med bilar är det inget krav på att försäkra båten innan du ger dig ut till sjöss.

Samtidigt är den grundläggande idén bakom en båtförsäkring är att erbjuda trygghet och säkerhet så att du kan njuta av din båtupplevelse utan att oroa dig för oväntade händelser.

Detta gör att de flesta ändå väljer att försäkra sin båt – så länge den har ett visst värde. Kanske kan du hoppa över att försäkra snipan som du använder ett par gånger varje sommar vid sommarstugan – men alla större segel- eller motorbåtar rekommenderar vi att du försäkrar.

Läs också: Båtlån – låna till båt

Vad ingår i en båtförsäkring?

Innehållet i en båtförsäkring kan variera beroende på försäkringsbolaget och den specifika policyn. Men generellt sett inkluderar en båtförsäkring följande:

1. Skadeförsäkring för båten

Detta är vad de flesta tänker på med en båtförsäkring, då det innefattar skador på själva båten. Det innebär allt från kollisionsskador, skador orsakade av brand eller explosion, till åverkan från väder och naturkatastrofer samt stöld av båten.

2. Ansvarsförsäkring

Detta skyddar dig om du skulle vara ansvarig för skador på andra personer eller egendom när du använder din båt. Det är särskilt viktigt om du orsakar en olycka eller skadar någon annans båt. Precis som en trafikförsäkring för bil eller annat fordon är ansvarsförsäkringen ofta den enklaste nivån av försäkring för båt.

3. Räddnings- och bogseringskostnader

Om din båt skulle gå sönder eller drabbas av en nödsituation, täcker försäkringen ofta kostnaderna för räddnings- och bogseringstjänster.

4. Försäkring av utrustning och elektronik

Om du har värdefull utrustning ombord, som fiskeredskap, dykutrustning eller dyr elektronik, kan dessa vara täckta av din båtförsäkring.

5. Tillägg för jolle eller trailer

Har du en dyrare jolle till din båt kan det krävas ett tillägg för att den ska täckas av försäkringen. Din båttrailer har ofta sin egen försäkring – men många väljer att ha dem hos samma bolag för att göra det smidigt.

Hur mycket kostar en båtförsäkring?

Priset på en båtförsäkring i Sverige varierar beroende på flera faktorer. Dessa inkluderar båtens värde, båttyp, var du planerar att använda den, din erfarenhet som båtägare och din geografiska plats.

Som riktlinje kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 2 000 och 15 000 kronor per år för en båtförsäkring i Sverige – där snittet ligger ungefär runt 4 000 kronor per år.

Priset kommer att vara högre för dyrare och mer kraftfulla, större båtar samt om du planerar att använda den över större sträckor.

Läs också: Hur mycket kostar det att äga en båt?

Vad ska man tänka på när man jämför båtförsäkringar?

När du jämför båtförsäkringar är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

1. Omfattning av täckning

Se till att du förstår exakt vad som ingår i försäkringen och om det finns några undantag eller begränsningar.

2. Självrisk

Kontrollera självrisken, det vill säga den summa du måste betala själv vid en skada. Låga självrisker kan göra försäkringen dyrare men minska din ekonomiska risk.

3. Pris

Jämför priser från olika försäkringsbolag för att hitta den mest prisvärda försäkringen som ändå uppfyller dina behov.

4. Geografisk täckning

Om du planerar att använda din båt utanför Sverige, se till att försäkringen täcker de områden du avser att besöka.

5. Erfarenhet och ålder

Vissa försäkringsbolag kan erbjuda rabatter baserat på din erfarenhet som båtägare och din ålder. Fråga försäkringsbolaget vad som gäller om det inte framgår.

Läs också: Båtkörkort

6. Försäkringsbolagets rykte

Kontrollera försäkringsbolagets rykte och kundrecensioner för att säkerställa att de har en pålitlig och effektiv kundtjänst.

Så får du en billig båtförsäkring

Förutom att jämföra finns det några åtgärder som du kan ta till för att se till att du får en så billig båtförsäkring som möjligt.

Bland annat bör du:

  • Se till att jämföra flera försäkringsbolag med varandra
  • Skaffa ett bra lås och kanske till och med ett larm till din båt – detta kommer att sänka din premie
  • Skaffa stöldmärkning till båten genom ID-märkning.

Därför bör du försäkra din båt

En båtförsäkring är alltså ett viktigt verktyg för att skydda dig och din investering i din båt. Genom att göra noggranna jämförelser och välja rätt täckning kan du njuta av din tid till havs med en känsla av trygghet och säkerhet. Oavsett om du är en erfaren sjöman eller en ny båtägare, är det viktigt att investera i en båtförsäkring som passar dina behov och din budget.

Läs också: Så bygger du en egen båt

Vanliga frågor och svar om att försäkra båten

Vem ska stå på båtförsäkringen om vi är flera som äger båten?

Vid delat ägarskap av en båt är det möjligt att samtliga ägare står på båtförsäkringen.

Täcker försäkringen om jag lånar ut båten?

Ja, så länge personen du lånar ut den till har samma aktsamhetskrav så gäller din båtförsäkring. Däremot krävs ofta tillägg för att få hyra ut båten.

Täcker försäkringen för båten för att ta den utomlands?

Ofta gäller försäkringen i hela Norden – och du kan behöva ett tillägg till din båtförsäkring för att ta den till övriga länder i Europa.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.