Bottenfärg till båt – guide och viktiga tips

Uppdaterad:
Av Alexander

Att måla sin båtbotten med ny färg är en viktig del av att hålla sin båt sjöduglig.
Du kanske redan vet att det finns många alternativ där ute, men att välja den bästa bottenfärgen för din båt kan vara svårt. Den goda nyheten är att med lite bakgrundsinformation och några tips för att begränsa valen blir det lättare att välja rätt. I den här artikeln gör vi en djupdykning i båtbottenfärg – så gör dig redo att dyka ner i allt som rör bottenmålning – nu kör vi!

Vad är bottenfärg för båt och varför behövs det?

Båtar är en glädje att äga, men att underhålla dem kan ibland vara en pina. En av de viktigaste underhållsuppgifterna för båtägare är att applicera båtbottenfärg. Bottenfärg är en typ av färg som är utformad för att skydda båtar från havstulpaner och andra vattenbaserade skadedjur som kan samlas med tiden.

Bottenfärgen skyddar båten mot rost och förslitningsskador

Den fungerar också som ett yttre skyddslager mot rost från saltvatten. Bottenmålning kan bidra till att förlänga båtens livslängd genom att skydda den mot väder och andra skador. Så om du letar efter ett enkelt sätt att hålla din båt snygg i många år framöver är bottenfärg en bra lösning.

För- och nackdelar med olika bottenfärger för båtar

Att välja rätt typ av båtbottenfärg är en viktig del för att bevara dess hållbarhet och få en lyckad resa. Vanligt är att man antingen använder en epoxifärg eller en akrylfärg.

Epoxifärg

Epoxifärger håller längre och kan användas på djupt vatten tack vare sin motståndskraft mot nötning, men det kan vara svårt att applicera dem på rätt sätt.

Akrylfärg

Akrylfärger innehåller ofta koppar för att ge extra skydd mot nedsmutsande organismer, plus att det minskar behovet av frekventa efterbehandlingar.

Oavsett vilken färg du väljer att använda kommer korrekt applicering och underhåll att säkerställa att din båt får maximalt skydd.

Hur du väljer rätt båtbottenfärg för dina behov

När du ska välja den perfekta båtbottenfärgen vill du vara säker på att du får något som uppfyller alla dina behov – både när det gäller att skydda och försköna din båt.

Du vill ta hänsyn till saker som de miljöförhållanden du seglar i, materialet på din båts skrov och hur snabbt du behöver jobbet gjort. Det finns ett brett utbud av färger på marknaden, så att förstå vilka kvaliteter varje färg har hjälper dig att göra ett välgrundat val. Alla dessa olika faktorer kan bidra till att skapa det ultimata lagret av skydd mot undervattensväxter och hålla din båt snygg i många år framöver.

Läs också: Allt om fendrar

Förbered skrovet innan du målar på bottenfärgen

Om du funderar på att skydda din älskade båt med bottenfärg är det första och viktigaste steget att förbereda ytan ordentligt innan du målar. Detta kan göras på några olika sätt, beroende på vilken typ av skrov din båt har.

Slipa gärna båten på förhand

Om det är ett obehandlat glasfiber- eller träskrov är det en bra idé att börja med en lätt slipning följt av att ta bort gammal färg och fogmassa som kan ha byggts upp. Om du däremot vill sätta bottenfärg på ett redan målat skrov är slipning följt av aceton att rekommendera. Genom att göra detta grundas ytorna och bidrar till att slutresultatet får en jämn och slät yta.

Även om det är möjligt att hoppa över det här steget, tänk på att det är väl värt besväret om man jämför med slutresultatet med en båt som är vackert målad!

Att måla bottenfärg på din båt – tänk på detta

När båten är rengjord och slipad är det nu dags för att måla. Använd gärna en primer, alltså en grundfärg, först innan hela båtbottnen ska målas.

Du kan måla med både rulle eller pensel, beroende på vilket du föredrar. Se bara till att inte måla för tunt – då riskerar din båt att få ett sämre skydd. Beroende på vilken färg du använder kan det vara nödvändigt att måla två lager – det brukar du kunna läsa på bruksanvisningen.

Det kan även vara smart att måla på ett extra lager på mer utsatta ytor – till exempel vid vattenlinjen.

Så underhåller du din båtbotten och förlänger färgens livslängd

Om du äger en båt vet du hur viktigt det är att hålla skrovet i gott skick. Att underhålla din båts botten är avgörande för att förlänga dess livslängd och se till att din båt fortsätter att fungera på bästa sätt. Lyckligtvis behöver rätt underhåll inte vara en besvärlig syssla – en liten insats på regelbunden basis hjälper till att skydda ytan från skador och ser till att din båt fortsätter att se bra ut säsong efter säsong.

Läs också: Vinterförvaring av båt

Skölj av smuts eller beväxning

Se till exempel till att ibland skölja av båtens botten, särskilt om den har utsatts för saltvatten eller steniga förhållanden – detta bidrar till att förlänga färgens livslängd, avlägsna eventuell beväxning eller slem och i allmänhet bevara dess utseende.

Åtgärda slitage på färgen – och polera och vaxa gärna

Kolla gärna regelbundet eventuella tecken på flisning eller slitage och åtgärda det som upptäcks så snabbt som möjligt. Slutligen, polera båten och vaxa regelbundet med ett kvalitetsvax – detta tar bort oxidation på metallytor samtidigt som det ger ett extra skydd mot solskador.

Om du följer dessa tips kan du se till att din bottenfärg förblir i gott skick och ser bra ut oavsett hur länge du äger ditt fartyg!

Sammanfattning – bottenfärg båt

Att välja rätt båtbottenfärg är en viktig del av underhållet av din båt. Många faktorer bör beaktas, bland annat vilken typ av båt du har, vattentyp och plats, önskad färg och budget. Att applicera din båtbottenfärg kan du göra själv, men ibland kan det också vara smart att söka rådgivning hos ett proffs.

Med konsekvent underhåll och vaksamma inspektioner av ditt båtskrov kommer detta att säkerställa att din bottenfärg fortsätter att skydda och se bra ut i många år framöver. Lycka till!

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.