Fendrar – viktigt att tänka på när du väljer fendrar till båten

Uppdaterad:
Av Alexander Johansson

En fender är en sorts skyddande utrustning – en stötdämpare – som används för att skydda din båt när den ligger vid kajen eller i hamnen. Fendrar sitter runt om båten och används också för att minska risken för skador på båten vid vattensport och andra aktiviteter. Fenders har funnits i mer än hundra år och kommer i många olika former, storlekar och material. De är vanligtvis gjorda av gummi, plast eller trä.

Varför ska jag ha fendrar på min båt?

Fördelarna med att ha fendrar på din båt är många. För det första ger den skydd till skrovet under hamnanläggningar eller andra aktiviteter som innebär mycket rörelse i vattnet, vilket minimerar risken för skador på skrovet. Dessutom ger de ytterligare skydd mot slag eller repor från andra fartyg samtidigt som skyddar mot stötar som kan uppstå när båten ligger stilla i och guppar hamnen.

Vilka olika slags fendrar finns det?

Det finns olika typer av fendrar tillgängliga, alla med olika egenskaper. Naturfendrar görs vanligen av trä och har en varierande tjocklek beroende på storleken på bostaden, medan syntetiska fendrar vanligen består av gummi eller PVC-material och kan variera mycket i form, tjocklek och hantverksmönster.

Valet av material beror ofta på vilken typ av aktiviteter du planerar att delta i samt vilken typ av båt du har – ju större din båt är desto tjockare material rekommenderas generellt sett.

Vilken typ av båt du har påverkar också storleken på dina fendrar, då en båt med högt fribord kräver större fendrar.

Hur monterar man fendrar?

Monteringen av fendrar är relativt enkel, det kan de flesta göra själv. I grund och botten behöver du bara hitta en plats där fendrarna passar perfekt runt om båten och fästa dem ordentligt med bult och mutter eller skruv. Se till att använda rostfria material.

Fäst sedan fendrarna med hjälp av ett rep i lagom längd så att de skyddar fribord, alltså den delen av båten som är över vattnet, men inte ligger i vattnet.

Hur fyller man fendrar?

De flesta fendrar vi har i dag är av gummi eller plast och fylls med luft. Med hjälp av en ventil och en pump kan du fylla fendrarna med luft så att de är redo att användas. Du ska dock inte pumpa dem stenhårda – du vill att fendrarna ska vara någorlunda mjuka så att de kan bromsa stötar och forma sig efter kajkanten.

Läs också: Båtkapell

Hur många fendrar behöver man?

Hur många fendrar du behöver till din båt beror såklart på storleken på den, men generellt kan man säga att det är bra att ha minst tre fendrar på varje sida av din båt.

Slutord – Fendrar

Oavsett vad du har för båt och vad du ska ha den till är det viktigt att du ser till att ha bra fendrar till din båt. En liten investering på rätt utrustning gör att du kommer undvika onödiga skador på din båt.

Vanliga frågor om Fendrar

Vilken storlek på fender ska man ha?

Det beror på hur stor din båt är. För en större segelbåt bör dina fendrar ha en diameter på runt 20 centimeter.

Hur blåser man upp en fender?

Du kan blåsa upp en fender för hand med hjälp av en pump. Men för större fendrar är det smidigast att använda en luftkompressor.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.