Båtkapell – kompletta guiden för att köpa, tvätta och laga båtkapell

Uppdaterad:
Av Alexander

Ett båtkapell är en investering som kommer att hålla din båt i gott skick och förlänga dess livslängd. Här får du lära dig alla viktiga tips och tricks anför att du ska skaffa ett nytt båtkapell – eller om du vill tvätta och laga ditt nuvarande.

Vad är ett båtkapell?

Ett båtkapell är en avtagbar eller fast monterad presenning som täcker båten när den inte används. Det fungerar som ett skydd mot sol, regn, snö, löv och andra yttre påverkningar. 

Genom att använda ett båtkapell kan du hålla din båt ren och skyddad från skador som kan uppstå genom exponering för väder och smuts.

Läs också: Så lånar du till båt med lägre ränta

Varför behöver man ett båtkapell?

För det första skyddar det din båt mot skadliga UV-strålar från solen. Långvarig exponering för solen kan bleka färger och orsaka sprickor och skador på båtens yta.

Som vi nämnde tidigare hjälper dessutom ett båtkapell till att hålla väta och smuts borta från båten, vilket minskar risken för rost, mögel och fuktrelaterade skador.

Läs också: Foliera båt

Båtkapellet håller din båt ren

Ett båtkapell är också ett utmärkt sätt att skydda din båt från fågelavföring, pollen och andra föroreningar som kan fastna på ytan och vara svåra att ta bort.

Genom att använda ett kapell minskar du behovet av frekvent rengöring och underhåll, vilket sparar både tid och pengar i det långa loppet.

Hur mycket kostar ett båtkapell?

Priset på ett båtkapell varierar beroende på flera faktorer, såsom båtens storlek, materialval och design. Generellt sett kan ett standard båtkapell kosta någonstans mellan några tusenlappar upp till flera tiotusentals kronor.

Ett vanligt pris för ett nytt båtkapell kan alltså ungefär vara 10 000 – 25 000 kronor.

Det är alltså en stor investering till din båt. Men det kan vara en god idé att investera i ett kvalitetskapell som kommer att vara hållbart och skydda din båt på bästa sätt.

Tips för montering av båtkapell

Dags att montera ditt nya kapell? Här är några tips:

  • Montera några fästen på ena sidan av båten – och sedan några på andra sidan. Ta därefter fästena där emellan.
  • Det kan ofta vara lättare att montera båtkapellet med dragkedjorna öppna. Stäng sedan dragkedjorna när kapellet är påsatt.
  • Verkar kapellet för litet? Ofta tror man att man har fel storlek på sitt båtkapell när det är nytt, trots att man inte har det. Det är för att kapellväven är väldigt sträv i början. Men ett knep är att blöta kapellet något, då blir det lättare att sträcka ut det.
  • Var inte rädd för att ta i! Det kanske verkar litet men ett båtkapell har stuns i sig och tåls att dra i för att fästas.

Tvätta båtkapell

För att behålla kapellets funktion och utseende är regelbunden tvätt viktigt. Om du är rädd om ditt båtkapell kommer det att hålla längre.

Hur mycket kostar det att få båtkapellet tvättat?

Du kan välja att lämna in ditt båtkapell för att få det tvättat. Beroende på kapellets storlek kostar det ofta från 1 000 kronor och uppåt. 

Så tvättar du ditt båtkapell själv

Vissa väljer även att tvätta sitt båtkapell själv. Det kräver såklart att du har plats för det – och lite tid över – men det kan göra att du sparar pengar.

Tvätta båtkapell steg för steg

Så här ska du göra för att tvätta ditt båtkapell själv på bästa sätt:

  1. Borsta bort smuts som sitter löst på kapellet med en borste. Borsta på båda sidor av båtkapellet
  2.  Tvätta sedan kapellet i sötvatten – uppvärmt till max 40 grader – och skrubba med en svamp eller borste. 
  3. Prova gärna först om smutsen försvinner med endast vatten. Annars kan du prova med en mild tvål eller såpa. Du vill helst inte använda starka kemikalier, för att inte riskera att skada kapellet.
  4. För extra svåra fläckar kan du prova att tillsätta klor till tvållösningen, och låta kapellet ligga i blöt i lösningen. Men prova först utan klor.
  5. Skölj kapellet ordentligt i sötvatten för att få bort alla tvålrester. Var noga så att du får bort allt tvål och tillsätt gärna lite ättika i det sista sköljvattnet för att neutralisera tvålresterna.
  6. Lufta och vädra kapellet. Låt det torka ordentligt innan du förvarar det eller sätter tillbaka det på båten.

Läs också: Vinsch till båt

Laga båtkapell

Har ditt båtkapell blivit skadat med tiden kan det ofta vara en bättre idé att laga det i stället för att köpa ett helt nytt. Många firmor som säljer och tvättar båtkapell kan även hjälpa till med lagning.

Kostnad för att laga båtkapell

Priset för att laga ditt båtkapell beror såklart på vad det är som som ska lagas om omfattningen av arbetet.

Men ofta kostar det från 1 000 kronor och uppåt att laga båtkapell.

Laga båtkapell själv

Har du fått en reva i ditt båtkapell kan det ofta gå att fästa en övertäckande lapp för att laga det själv. Ofta kan du köpa lagningslappar i kapellväv hos samma återförsäljare som säljer båtkapell.

Men för att laga båtkapell själv krävs ofta att du har lite utrustning, som en bättre symaskin med grövre nål. Men det finns även lagningslappar som du kan limma på för att laga ditt båtkapell.

Läs också: Förtöja båt vid brygga

Sammanfattning – båtkapell

Ett bra båtkapell kan vara nyckeln till att hålla din båt fin och fräsch under flera säsonger – speciellt för dig som har din båt utomhus hela året.

Vanliga frågor – båtkapell

Vad är båtkapell gjort av?

Moderna kapellvävar till båtar är tillverkade av spinnvärgad akryl. Båtkapell i akryl är starkare och mer stabila än en bomullsväv. Att kapellväven är spinnfärgad innebär också att färgen på kapellet håller längre.

Kan man sy kapell med vanlig symaskin?

Ofta krävs en lite kraftigare symaskin, samt en lite grövre nål, eftersom kapellväv är ett tjockare tyg.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.