Hur lång tid tar det att åka båt till Gotland?

Uppdaterad:
Av Alexander

Dags för en semester på Gotland? Sveriges största Ö har mycket att erbjuda, men de flesta tar sig dit via båt – antingen färjan eller en egen båt. Här reder vi ut hur lång tid det tar att åka båt till Gotland!

Om vi börjar med att reda ut hur lång tid färjan till Gotland tar, så kan vi först konstatera att färjan går från två ställen – Oskarshamn och Nynäshamn – och att restiden där emellan skiljer något.

Hur lång tid tar färjan från Nynäshamn till Gotland?

Den mest populära färjan för stockholmare och andra som bor norr om Gotland brukar vara den som avgår från Nynäshamn. Att åka båt från Nynäshamn till Gotland tar drygt 3 timmar och 30 minuter. Det är något längre tid än färjan från Oskarshamn.

Läs också: Åka båt i Stockholm

Hur lång tid tar färjan från Oskarshamn till Gotland?

Att ta färjan från Oskarshamn, som ligger norr om Kalmar, till Gotland brukar vara det populära alternativet för skåningar och andra som reser till Gotland från södra Sverige. Färjan från Oskarshamn till Gotland tar ungefär 3 timmar och 15 minuter – alltså något snabbare än den från Nynäshamn.

Hur lång tid tar det att ta egen båt till Gotland?

Funderar du på att ta egen motorbåt till Gotland? Det är inte helt omöjligt – men det rekommenderas bara till dem med större båt och mycket sjövana. För täckningen kan vara dålig ute på Östersjön och vågorna kan bli rejäla.

Läs också: Åka båt till Hallands Väderö

Motorbåt från Västervik till Gotland

Hur lång tid det tar att åka till Gotland med motorbåt beror såklart på vart du utgår ifrån. Men för att vara på den säkra sidan väljer många att åka längs med kusten i Sverige – för att sedan köra mot Gotland först när du är i höjd med ön.

Då är det ett bra alternativ att åka från Västervik – som ligger i höjd med Visby. Då blir sträckan ungefär 50 sjömil – och tar runt 2 timmar om du har en båt som kan göra 25-30 knop i lugnt vatten.

Tänk bara på att ha med dig all nödvändig säkerhetsutrustning med dig till färden. Vissa tipsar även om att en tidig avresa är bättre, innan sjöbrisen kommer i gång.

Läs också: Förtöja båt vid brygga

Vad kostar färjan till Gotland?

Priset på Gotlandsfärjan skiljer sig väldigt mycket beroende på säsong, eftersom efterfrågan är så pass mycket högre under sommaren.

Men du bör räkna med att det i alla fall kostar runt 500 kronor per person – och ytterligare 500 kronor om du vill ta med dig bilen över till ön.

Flyga till Gotland – i stället för båt

Även om vi på Båtdrömmar alltid tycker att du ska ta båt när man kan – bör vi såklart nämna att det även går att flyga till Gotland om man vill. Direktflyg går från Stockholm, Göteborg och Malmö – tar flygtiden från Göteborg och Malmö är drygt en timme och Stockholmsflyget bara tar runt 40 minuter.

Att flyga till Gotland kostar oftast över 1 000 kronor per person utan bagage.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.