Vinterförvaring för båt – viktigt att tänka på

Uppdaterad:
Av Alexander

När sommaren börjar övergå till höst och temperaturen sjunker är det dags att börja tänka på vinterförvaring av din båt. Att ge din båt rätt skydd under vintern är avgörande för att säkerställa dess hållbarhet och livslängd. Här är några tips för att säkerställa att din båt förvaras på rätt sätt under vintern.

Hitta rätt förvaringsplats

Att hitta rätt förvaringsplats är avgörande för att skydda din båt under vintern. En bra förvaringsplats ska vara skyddad från väder och vind, ha god ventilation och vara säker från stöld eller vandalisering.

Läs också: Allt om att ta upp båten för vintern

Allra bäst om du kan vinterförvara båten på land – och inomhus

Det finns flera alternativ för båtförvaring, inklusive inomhusförvaring, täckt utomhusförvaring och öppen utomhusförvaring. Inomhusförvaring är det bästa alternativet, men det kan vara dyrt. Täckt utomhusförvaring är ett bra alternativ om du inte har råd med inomhusförvaring, men se till att platsen är väl ventilerad.

Att förvara båten i sjön under vintern kan fungera, då vi de senaste vintrarna haft relativt milda vintrar i Sverige. Du slipper då jobb och kostnader med att ta upp och ner båten – men du bör veta att snö, is, vatten och mögel kan ge skador på din båt som försäkringsbolagen ofta inte täcker. Att betala extra för bra vinterförvaring kan således vara värt det.

Att höja upp båten skyddar den mot snö och fukt om du förvarar den utomhus under vintern.

Rengör båten innan vintern

Innan du förvarar din båt under vintern är det viktigt att rengöra den ordentligt. Ta bort allt som inte tillhör båten, inklusive elektroniska komponenter, dynor och annat löst material. Tvätta båten noga med tvål och vatten för att ta bort smuts, salt och annan förorening som kan skada båten under vintern. Detta rekommenderar vi att du gör oavsett om du ska förvara båten inomhus eller utomhus under vintern.

Förbered motorn för vinterförvaringen

För att säkerställa att din båts motor fungerar ordentligt efter vintern, är det viktigt att förbereda den på rätt sätt. Först och främst, byt ut oljan och oljefiltret för att förhindra att föroreningar samlas i motorn under vintern. Töm också bränsletanken och försök att förhindra kondensbildning i tanken genom att tillsätta bränslestabilisator.

Ska du ha din båt utomhus under vintern rekommenderar vi att du tar loss motorn från båten och förvarar den inomhus. Förutom att det hjälper livslängden på båtmotorn minskar det också risken för stöld.

Läs också: Världens dyraste båt – Azzam

Ta även hand om batteriet

Batteriet är en annan viktig komponent som behöver tas om hand inför vinterförvaringen. Ta bort batteriet från båten och förvara det på en torr plats, borta från frost. Ladda batteriet till full kapacitet innan du förvarar det, och kontrollera batteriet regelbundet under vintern för att se till att det inte har tappat laddning.

Täck och skydda båten under hela vintern

Slutligen, täck din båt med en båtöverdrag för att skydda den från väder och vind under vintern. Täck överdraget över hela båten för att skydda den från snö, regn och vind. Se till att täck överdraget ordentligt och använd båtstöttor för att undvika att det lutar eller ger vika.

Så minskar du risken för stölder hos din båt under vintern

En vanlig företeelse under vinterhalvåret är tyvärr att delar stjäls från båtar som står oövervakade. Om du har din båt utomhus under vintern – oavsett om det är på land eller till sjöss – finns det några grejer du kan tänka på för att minska stöldrisken.

  • Ta bort värdefull utrustning från båten, som GPS eller ekolod, men även andra saker som segel eller fendrar
  • Förvara motor och batteri separat från resten av båten
  • Töm båten på bensin
  • Lås båten

Sammanfattning – Vinterförvaring båt

Sammanfattningsvis är rätt vinterförvaring avgörande för att skydda din båt och förlänga dess livslängd. Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att din båt håller för många säsonger till!

Vanliga frågor om att vinterförvara båt

Vad kostar det att vinterförvara en båt?

Priserna brukar oftast räknas per kvadratmeter – och en större båt blir således dyrare att förvara. Det blir också dyrare att förvara båten inomhus än utomhus – och ännu dyrare om inomhusförvaringen är uppvärmd. En utomhusplats kan det kosta runt 200 kronor per kvadratmeter, medan en inomhusplats kan kosta mellan 600 och 900 kronor per kvadratmeter.

Kan båten stå ute under vintern?

Du ska helst dra upp din båt till land över vintern. Om du sedan ska förvara den utomhus bör du se till att skydda den ordentligt med ett täcke eller ett båtkapell.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.