Båtlån – så lånar du till ny eller begagnad båt till bättre ränta

Uppdaterad:
Av Alexander

Dags för en ny båt? Alltid roligt – då behöver du antagligen ett båtlån! Det finns flera olika sätt att låna till båt, och här går vi igenom för- och nackdelar med alla olika sätt att finansiera din nya båt – se alltid till att jämföra flera båtlån innan du slår till.

Här ansöker du smidigt om att jämföra båtlån

Vad innebär båtlån?

Ett båtlån innebär precis som det låter att du lånar pengar för att kunna köpa en båt. Det spelar ingen roll om det är en liten roddbåt, en stor segelbåt eller en yacht – allt som oftast är det möjligt att låna till båten. Ibland används själva båten som säkerhet för lånet – och ibland inte. Så länge lånet ska användas till att finansiera båten så brukar det gå under kategorin båtlån.

Olika typer av båtlån

Däremot finns det flera olika typer av båtlån. Här går vi igenom hur de olika lånen fungerar, samt för- och nackdelar med varje typ av lån till båt.

Traditionellt båtlån

Ett traditionellt båtlån fungerar ungefär som ett billån. Det innebär att du lånar med båten som säkerhet – alltså ungefär som en pant. Det är typen av båtlån som ofta finns hos återförsäljare, och hos den typen av båtlån får du endast låna upp till 80 procent av båtens värde. Resterande 20 procent måste du själv ha sparat ihop till i kontantinsats.

Läs också: Båtförsäkring

Fördelar traditionellt båtlån

Den största fördelen med den typen av lån till båt är räntan. Eftersom det finns en säkerhet för lånet kan långivaren ofta erbjuda dig en lägre ränta än på många andra lån.

Nackdelar traditionellt båtlån

För vissa är det en nackdel med den här typen av båtlån, då du själv måste spara ihop till 20 procent av båtens värde – vilket kan vara ganska mycket pengar i vissa fall. Köper du en båt för 200 000 kronor behöver du själv spara ihop 40 000 kronor i kontantinsats.

Privatlån till båt

Du kan också välja att finansiera ditt nya båtköp med hjälp av ett privatlån. Ett privatlån innebär ett lån utan säkerhet – där båten alltså inte sätts i pant för lånet. Det gör att du kan söka båtlån för hur stor del av båten du önskar – så länge din kreditvärdighet gör att du beviljas lånet.

Fördelar privatlån till båt

Som vi precis nämnde kan det vara en fördel för många att kunna låna till hela båtens värde i stället för att ha behövt spara ihop till 20 procent av köpeskillingen. Ett lån utan säkerhet ger också större frihet i ditt ägande av båten eftersom du kan sälja båten hur du vill utan att först behöva lösa lånet.

Möjlighet att låna till begagnad båt

Du har också möjlighet att ta den här typen av lån oavsett om du köper båten av en återförsäljare eller privat. Det är inte möjligt med den typen av traditionellt båtlån som vi berättade om tidigare – som endast finns hos handlare.

Vill du se vilken ränta du kan få? Här kan du kostnadsfritt söka och jämföra båtlån.

Nackdelar privatlån till båt

Den egentligen enda nackdelen med att låna till båt på detta vis är att räntan i många fall är högre. Samtidigt kan det vara en ganska stor nackdel – eftersom räntan är själva kostnaden för lånet och det innebär att ditt båtlån kommer att kosta dig mer pengar.

Läs också: Köpekontrakt båt

Utöka bolånet för att finansiera båt

För de som har möjlighet kan det vara ett väldigt bra alternativ ur ett ekonomiskt perspektiv att få råd med ett båtköp genom att utöka bolånet. Det innebär att du lånar på din bostad för att få loss pengar till båten.

Fördelar med att använda bolånet för båtköp

Den stora fördelen med att göra denna typ av båtlån är räntan. Bolån har i regel lägre ränta än de flesta andra lån och att använda bolånet för att köpa båt lär därför vara en smart affär.

Nackdelar med att använda bolånet för båtköp

Nackdelen med den här typen av båtfinansiering är att den inte är tillgänglig för alla. Till att börja med måste du äga en bostad – sedan måste du även ha utrymme att utöka ditt bolån.

En nackdel kan även vara att du riskerar att höja ditt amorteringskrav om du har en lågt belånad bostad och utökar lånet rejält.

Läs också: Vinterförvaring för båt

Hitta bästa båtlånet för dig

Nu har du lite mer på fötterna gällande lån till båt och kan antagligen börja fundera på vilken typ som kommer att passa dig bäst sett till dina förutsättningar. Jämför gärna de olika typerna av båtlån för att se vilket som kommer gynna dig mest.

Jämför och hitta billigaste båtlånet

Fortsätt sedan att jämföra när du valt vilken typ av lån du ska ta till din båt. Ta inte första bästa lån utan hör med flera långivare innan du bestämmer dig. Vill du ta ett privatlån till din båt kan du ta hjälp av en låneförmedlare, som jämför din ansökan hos många långivare samtidigt för att hitta den lägsta räntan. Klicka här om för att göra en kostnadsfri jämförelse av lån till båt.

Räkna på lånet

När du jämför och räknar på ditt båtlån bör du både ta i beaktning vilken ränta du får, och vilken löptid lånet har. En lägre ränta med längre löptid kan göra att totalkostnaden för lånet blir dyrare.

Samtidigt kan en för kort återbetalningstid göra att din månadskostnad blir ohanterbar. Hitta därför en lagom mellanväg som passar dig.

Se dessutom alltid till att jämföra den effektiva räntan på ditt båtlån, eftersom det är den som bäst speglar den faktiska kostnaden för lånet.

4 snabba tips – så får du ett så billigt båtlån som möjligt:

Här har vi punktat ner våra bästa tips för att få ett så billigt båtlån som möjligt:

  • Jämför alltid olika låneformer – och olika långivare med varandra
  • Ska du äga båten ihop med någon annan? Sök med en medsökande, det kan ge er bättre villkor
  • Se över din kreditvärdighet innan du söker båtlån – en bättre kreditvärdighet ger ofta lägre ränta
  • Titta alltid på den effektiva räntan, eftersom den säger vad du i praktiken kommer att betala.

Lycka nu till med ditt nästa båtköp – och så hoppas vi att vi hjälpt dig till bra beslut vad gäller finansiering av båten!

Vanliga frågor och svar – båtlån

Hur finansierar man en båt?

Ett vanligt sätt att finansiera en båt är genom ett traditionellt båtlån, där du har båten som säkerhet och själv betalar 20 procent av köpeskillingen som kontantinsats. Ett annat sätt är att ta ett privatlån, ett lån utan säkerhet där ingen kontantinsats krävs.

Hur mycket får man låna till båt?

Hos en återförsäljare av båtar kan du beviljad ett stort båtlån – så länge du klarar av att betala 20 procent av vad båten kostar i kontantinsats. Vill du finansiera din båt med ett privatlån brukar maxbeloppet att söka vara 600 000 kronor.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.