Jan Emanuels båt – vilken båt har Jan Emanuel?

Uppdaterad:
Av Alexander Johansson

Före detta politikern och företagaren Jan Emanuel Johansson har ett stort intresse för båtar – och är inte rädd för att visa upp det. Men vad är det för båt Jan Emanuel har? Läs för att lära dig mer.

Jan Emanuel Johansson är en svensk företagare och före detta politiker som var riksdagsledamot för Socialdemokraterna 2004–2006 samt 2009–2010. Han vann även TV-programmet Expedition Robinson 2001.

I dag har han tjänat miljoner på sina välfärdsbolag och han har ett stort motorintresse som innefattar bilar, motorcyklar – men också båtar. I flera sammanhang syns han i och runt sin båt som han gärna visar upp i diverse medier. Men vad är det för båt Jan Emanuel har?

Jan Emanuel sålde lyxbåten – för att köpa större

För några år sedan hade Jan Emanuel båten Granma, som var uppkallad efter den båt som Che Guevara och Fidel Castro åkte till Kuba med före revolutionen.

Båten var 19 meter lång och utrustad med vattenskoter, tvättmaskin och tv. I en annons satte Jan Emanuel priset 5 750 000 kronor för sin motorbåt Granma.

Han sa då att han ville sälja båten för att köpa en större båt.

Jan Emanuels tidigare lyxyacht, motorbåten Granma. Bild: Expressen.

Jan Emanuels nya båt – 75 fot lång lyxyacht

Sedan dess har Jan Emanuel alltså köpt en ännu större – och dyrare – motorbåt. Lyxyachten han nu glider runt på vattnet med sedan 2021 heter Red – en passning till Jan Emanuels tidigare partis röda färger.

Läs också: Båtlån

Så mycket kostar Jan Emanuels båt

Jan Emanuels båt Red är 75 fot, eller 23 meter lång. Namnet på båtmodellen är Princess 75 och enligt Jan Emanuel själv kostar en sådan båt mellan 35–50 miljoner kronor att köpa fabriksny.

Jan Emanuel har också i andra sammanhang berättat att han har specialbyggt båten och att den därför blivit snäppet dyrare för honom att köpa.

Jan Emanuel vid sin båt, lyxyachten Red, en Princess 75 i 30-miljonersklassen. Bild: Aftonbladet.

Motorcykel på båten

På båten har Jan Emanuel plats för både vattenskoter och sin motorcykel, och han har skymtats både på Gotland och i Västervik med den under sommarhalvåret. Under sommaren 2022 fick också Jan Emanuel och båten rubriker efter att han tagit världsstjärnan Post Malone ut på en tur med båten i Stockholms skärgård.

Flera sovrum

Med tanke på storleken på Jan Emanuels båt har den även ett rimligt inre – med bland annat tre sovrum, för hela hans familj.

Kostar 100 000 att tanka full tank

Att köra en lyxyacht i den storleken är såklart inte gratis – och att tanka full tank på en Princess 75 kostar runt 100 000 kronor. Utöver det tillkommer såklart andra driftkostnader för att äga och köra en båt i den prisklassen.

Läs mer: Hur mycket kostar det att äga en båt?

Information om Jan Emanuels båt Red – Princess 75

Så vad vet vi mer om Jan Emanuels lyxyacht? Som sagt är Jan Emanuels båt något specialbyggd, men mycket av båten är likt en Princess 75 i originalutförande:

Princess 75 är en motorbåt som har en maxfart på uppåt 40 knop utan extrautrustning på båten. Den är utrustad med två motorer som ger en kombinerad effekt mellan 1650–1800 hästkrafter.

Utrustad med det mesta

Den är utrustad med en lastkapacitet på 11 ton och är utrustad med ett dubbelt dieseldrivet system med kontrollerbar backning. Båten är utrustad med ett antal tekniska funktioner som inkluderar ett elektronisk styrningssystem, GPS-navigering, HD-TV-uppspelning, ljudsystem, luftkonditionering, elektriskt ankarspel och ett avancerat säkerhetssystem.

Båten kan även förses med en fullt utrustad flybridge och den har en stor salong som är utrustad med bekvämligheter som kök, sovrum, vardagsrum och badrum.

Läs också: Trollingbåt

Slutord – Jan Emanuel båt

På det stora hela verkar det inte gå någon nöd på Jan Emanuels båtliv, alltså. Jan Emanuels båt är en lyxyacht som många båtälskare där ute nog hade velat ta för en rundtur! Huruvida Jan Emanuel har planer på att köpa fler båtar i framtiden är nog inte heller omöjligt.

Vanliga frågor om Jan Emanuels båt

Vem äger båten Red?

Ex-politikern och miljonären Jan Emanuel Johansson äger lyxyachten Red. Namnet har koppling till att han tidigare var politiker för Socialdemokraterna.

Hur mycket kostar Jan Emanuels båt Red?

Jan Emanuels båt Red kostar mellan 35–50 miljoner kronor att köpa ny. Han har berättat att han specialbyggt båten vilket gjort den dyrare.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.