Världens snabbaste båt – rekorden i alla kategorier

Uppdaterad:
Av Alexander

Har du någon gång undrat hur snabb världens snabbaste båt är? Då är du inte ensam. Här är listan över världens snabbaste båt – både världsrekordet men också inom flera olika kategorier som yacht, färja, u-båt och så vidare.

Att ta fram en av världens snabbaste båtar är ingen lek. Till skillnad från med till exempel en bil måste du också ta hänsyn till vattnet och vädret – samtidigt som du hela tiden måste se till att båten flyter trots all teknologi och hästkrafter du vill fylla den med.

Därför är det kanske inte förvånande att rekordet för världens snabbaste båt har stått sig i snart över 40 (!) år. Här berättar vi allt om världens snabbaste båtar – inom flera olika kategorier.

Läs också: Sextant

Spirit of Australia. Bild: Boatsnews.com

Världens snabbaste båt alla kategorier – Spirit of Australia

Världens snabbaste båt heter Spirit of Australia – som kommit upp i en hastighet av 276 knop – eller 511 kilometer i timmen. Världsrekordet för världens snabbaste båt satte Spirit of Australia redan 1978, och rekordet har alltså stått sig ända sedan dess.

Spirit of Australia är en motorbåt i trä som ägaren Ken Warby byggde hemma på sin bakgård (!) i Sydney – och det är alltså inget stort företag som står bakom världsrekordet för världens snabbaste båt.

Läs också: Daycruiser

Världens snabbaste färja, Fransisco, har ett katamaranskrov som gör att den kan gå snabbt. Bild: Ferrygogo.com

Världens snabbaste färja

Världens snabbaste färja heter Francisco och den lastar allt från människor till lastbilar. Fransiscos maxhastighet är imponerande 58 knop, eller 107 kilometer i timmen.

Den höga hastigheten får den av två motorer på 59 000 hästkrafter vardera – samma som sitter i Boeing-flygplan. Dessutom har den ett katamaranskrov som underlättar höga hastigheter.

Världens snabbaste färja hittas i Sydamerika – där den går mellan Argentina och Uruguay.

Läs också: Världens största båt

Världens snabbaste elbåt, tillverkad av Vision Marine och Hellkat Powerboats. Bild: Visionmarinetechnologies.com

Världens snabbaste elbåt

Rekordet för världens snabbaste elbåt slogs så sent som 2022. Rekordet slogs av motortillverkaren Vision Marine, ihop med Hellkat Powerboats. Världens snabbaste elbåt gjorde då nästan 95 knop – eller 175 kilometer i timmen.

Läs också: Allt om Jon Olssons superyacht

Världens snabbaste militärbåt

Rekordet för världens snabbaste militärbåt sattes redan 1969. Det är båten HCMS Bras d’Or från den kanadensiska flottan som innehar rekordet. Världens snabbaste militärbåt gjorde då hela 86 knop.

Världens snabbaste segelbåt, Vestas Sailrocket.

Världens snabbaste segelbåt

Att ha seglat med världens snabbaste segelbåt kan tyckas än mer imponerande – eftersom du inte har vrålstarka motorer att hjälpa dig. Världens snabbaste segelbåt heter Vestas Sailrocket och har gjort över 68 knop – motsvarande 125 kilometer i timmen.

Läs också: Hur mäter man vindstyrka?

Båten ägs av australiensiske Paul Larsen och rekordet sattes utanför Namibias kust. Som du förstår krävs rejält med vind för att nå topphastigheterna – och faktum är att Vestas Sailrocket kan segla 2,5 gånger snabbare än vinden.

Läs också: Nautisk mil – hur lång är en sjömil?

Vanliga frågor och svar – Världens snabbaste båt

Hur snabb är världens snabbaste båt?

Världens snabbaste båt heter Spirit of Australia och den har gjort 276 knop – eller 511 kilometer i timmen.

Hur snabbt går en Cigarette-båt?

Cigarette är ett båtmärke som tillverkar snabba motorbåtar. Många Cigarette-båtar kan göra över 100 knop.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.