Nautisk mil – hur lång är en sjömil och hur beräknas den?

Uppdaterad:
Av Alexander

Sjömil kallas även nautisk mil eller distansminut – och är en längdenhet som används ute till havs. Undrar du hur lång en sjömil är? Här lär vi dig allt du behöver veta inom begreppet nautisk mil.

Hur lång är en sjömil?

En sjömil, eller nautisk mil, är exakt 1 852 meter. Knappt två kilometer alltså.

Sjömil till kilometer – så räknar du ut sjömil

Det går 1,852 kilometer på varje sjömil. Ska du beräkna sjömil till kilometer tar du antal sjömil/nautiska mil och multiplicerar det med 1,852.

Räkneexempel: 5 sjömil x 1,852 = 9,26

Det går alltså 9.26 kilometer på 5 sjömil.

Behöver man inte vara lika noggrann kan man runda av och multiplicera med 1,85.

Hur fungerar sjömil och nautisk mil?

En sjömil, eller natuisk mil, är ett mått som bygger på jordens form och omkrets. Kortfattat kan man säga att man delar in varje grad av jordens omkrets i 60 minuter – där varje minut blir 1 852 meter. Det är därför nautisk mil även kallas för distansminut. Ofta får du lära dig om hur sjömil fungerar när du tar förarbevis för båt.

I likhet med användning av en sextant handlar nautisk mil om vinkelmätning – vilket varit ett dominerande sätt att mäta avstånd till sjöss i hundratals år. Nautisk mil är en måttenhet som sträcker sig tillbaka ända till romartiden.

Olika mått för nautisk mil

Under århundradena har sjömilen haft olika mått i olika delar av världen – eftersom jorden inte är helt rund. Men under 1800-talet bestämde man sig för att använda den genomsnittliga längden – vilket alltså resulterade i 1 852 meter.

Förr i tiden i Sverige brukade man också räkna att en sjömil var en geografisk mil som är 1/15 dels ekvatorsminut – alltså 7 420 meter. Men det är alltså också förlegat i dag.

När används sjömil?

Sjömil används både inom sjöfart och luftfart och är den standardiserade längdenheten inom de fälten. Den nautiska milen är dock inte en SI-enhet – alltså del av det internationella måttenhetssystemet – men den är godkänd för användning inom SI. 

Hur lång är en kabellängd?

Kabellängd är ett annat längdmått som används till sjöss – och liknar förhållandet mellan kilometer och mil, på så sätt att en kabellängd är 1/10 nautisk mil.

En kabellängd är alltså 185,2 meter. Ordet kabellängd kommer från längden på en ankartross.

Kopplingen mellan knop och sjömil

I dag använder vi oss av måttenheten knop för att bestämma hastigheten till sjöss. På samma sätt som kilometer per timme gäller på land är knop kopplat till sjömil.

Alltså: Kör du i 1 knop under 1 timme har du kommit 1 nautisk mil.

Kör du i 20 knop under 1 timme? Ja, då har du färdats 20 sjömil  – och så vidare.

Se också: Hur mycket är en knop i km/h?

Mäts av GPS eller på sjökort

I dag är många båtar utrustade med GPS så mäter både knop och sjömil. I annat fall hittar du ofta distanser i sjömil på ditt sjökort. Lycka till!

Vanliga frågor – sjömil

Hur mycket är 1 sjömil i mil?

1 sjömil är 1 852 meter. Alltså är 1 sjömil lika med 0.185 mil.

Hur förkortas sjömil?

Sjömil förtkortas M. Ibland förkortas det nm för nautisk mil – men det är inte helt korrekt utan det är M som gäller.

Vad är en distansminut?

En distansminut är samma sak som en sjömil eller en nautisk mil, och en distansminut är alltså 1 852 meter.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.