Vad är en Daycruiser? – Allt du behöver veta om den populära båttypen

Uppdaterad:
Av Alexander


Daycruisrar är en av de mest populära typerna av motorbåtar och har vuxit i popularitet under de senaste åren. De perfekta båtarna för familjer som vill ha lite extra komfort ombord, daycruisrar är den perfekta balansen mellan prestanda, komfort och pris. Men vad exakt är en daycruiser? I det här inlägget tittar vi närmare på vad som utmärker en daycruiser och varför det har blivit så populär bland båtälskare.

Dags att köpa båt? Läs mer om hur du lånar till båt med låg ränta!

Vad är en Daycruiser?

En daycruiser är en motorbåt som används för dagsturer på sjön eller havsvatten.

Det finns olika typer av daycruisrar, men de vanligaste storlekarna är mellan 25 och 40 fot långa. Ofta har båten 2-3 sovplatser, ett fullt utrustat kök och utrymme för att laga mat och förvara tillbehör.

En del modeller erbjuder anslutning för elektricitet, vilket gör att man kan njuta av all bekvämlighet man kan förvänta sig på en modern motorbåt.

Läs även: Vad är en Bowrider båt och varför ska du köpa en?

Bild från: marindepan.se

Varför ska man välja en Daycruiser?

Om du letar efter en båt som ger dig komfort, prestanda och flexibilitet samtidigt som den inte är allt för stor, då kan du vara säker på att du hittar det du letar efter med en daycruiser.

Läs också: Inuitisk båt – Umiak

Beroende på modell kan du dra nytta av funktioner som GPS-navigering, digital radar, autopilot och mycket annat. Du kan med andra ord ha full kontroll under din resa, vilket gör att du slipper bekymmer för saker som navigation eller strömtillgång.

Faktorn ”prestanda” spelar givetvis också in bland motorfantaster – det ska vara bra under hela turen samtidigt som motorn ger tillfredsställande fart så att man inte hamnar sist i startfickan nästa gång man deltar i nybörjarturneringen!

Vad skiljer Daycruisers från andra båttyper?

En vanlig misstanke bland folk är att alla båttyper erbjuder ungefär samma funktioner – men detta stämmer inte riktigt inom segmentet motorbåtar. Tittar vi specifikt på Daycruiser ses skillnader redan vid dess design. Det beror helt och hållet vad du ska ha båten till.

Läs också: Vika pappersbåt

Slutsats om Daycruiser:

Att investera i en Daycruiser kan vara ett smart val om man letar efter något komfortabelt att ha till sjöss, med god prestanda och om man vill ha extra flexibilitet i sitt båtägande. Men innan man bestämmer sig för vilken typ av båt man skall investera i så är det bra att kolla olika alternativ på marknaden – tillsammans med experter – för att hitta rätt.

Läs också: Världens snabbaste båt

Vanliga frågor om Daycruiser

Vilken daycruiser är bäst?

Enligt en undersökning från DagensPS är Yamarin 76 DC den populäraste begagnade daycruisern på marknaden.

Vad kostar en daycruiser?

Daycruisers är generellt större, lite mer exklusive och dyrare än många andra båtar. Nypris för flesta daycruisers är ofta över 500 000 kronor – och det är inte ovanligt att de kostar över 1 000 000 kronor.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.