Vindstyrka – tabell för vindhastighet och hur det mäts

Av Alexander

Vindstyrka är ett centralt begrepp inom meteorologi och sjöfart, och det påverkar allt från vårt dagliga väder till hur säkert fartyg kan navigera på haven.
Här kan du läsa om vad vindstyrka är, hur den mäts, och hur Beaufortskalan används för att förstå dess påverkan.

Vad är vindstyrka?

Vindstyrka är en mätning på vindens intensitet. Vanligtvis använder man skalan meter per sekunder – som indikerar hur många meter vinden hinner förflytta sig varje sekund. Den måttenheten kallas också för sekundmeter, och förkortas m/s.

Att kunna läsa av vindstyrka är viktigt eftersom den hjälper oss att förstå hur stark vinden är och vilka konsekvenser den kan ha.

Vindstyrka eller vindhastighet?

Vindstyrka är ett historiskt begrepp, som man använde då man mer uppskattade hastigheten på vinden beroende på hur den påverkade havet och vår omgivning. I dag säger man oftare vindhastighet.

Läs också: Hur mycket är en knop i km/h?

Skala för vindstyrka och vindhastighet – Beaufortskalan

Vindstyrka mäts oftast enligt Beaufortskalan, som utvecklades av den brittiske amiralen Sir Francis Beaufort på 1800-talet. Skalan klassificerar vindstyrka baserat på dess effekter på naturen och människor. Här är en tabell som visar olika vindstyrkenivåer enligt Beaufortskalan:

Tabell för vindstyrka

BeaufortskalaVindhastighet (km/h)Vindhastighet (m/s)Beskrivning
0<1<0.3Stiltje – absolut vindstilla
11-50.3-1.5Svag vind
26-111.6-3.3Lätt bris
312-193.4-5.4Måttlig bris
420-285.5-7.9Frisk bris
529-388.0-10.7Hård bris
639-4910.8-13.8Styv bris
750-6113.9-17.1Kuling
862-7417.2-20.7Styv kuling
975-8820.8-24.4Hård kuling
1089-10224.5-28.4Storm
11103-11728.5-32.6Svår storm
12>117>32.7Orkan (maximal nivå)

Här kan vi se att gränsen för storm går vid 24.5 meter per sekund. Vid 10 sekundmter är det hård bris – vilket alltså är ganska blåsigt. Blåser det 5 meter per sekund är det endast måttlig bris, och alltså inte så blåsigt.

Allting över 32,7 meter per sekund räknas som orkan – vilket är den högsta nivån på Beaufortskalan.

Hur mäter man vindhastighet?

För att mäta vindstyrka behöver vi först mäta vindhastigheten. Detta görs vanligtvis med hjälp av ett instrument som kallas anemometer – eller vindmätare. Grundregeln är att en vindmätare ska befinna sig på 10 meters höjd över en slät yta utan några störande objekt i närheten.

Det finns flera typer av vindmätare, här är de vanligaste:

Skålkorsanemometrar

Dessa har tre eller fler skålar som roterar i vinden. Ju snabbare skålar roterar, desto högre är vindhastigheten.

Propelleranemometrar

Dessa använder en eller flera roterande vingar för att mäta vindhastigheten. Vindens kraft roterar vingarna, och den uppmätta hastigheten baseras på rotationshastigheten. På så sätt är grundprincipen densamma som för en skålkorsanemometer.

Ultraljudsanemometrar

Dessa använder ultraljudsteknik för att mäta vindhastigheten. Genom att mäta tiden det tar för ljudvågor att färdas i och mot vinden kan man beräkna vindens hastighet. Detta är den modernaste typen av vindmätare som används i dag. Till skillnad från de föregående är fördelen med en vindmätare som använder ultraljud att den inte har några rörliga delar.

Läs också: Nautisk mil – sjömil

Så kan du mäta vindstyrka på havet

Ska du ut och segla? Då vill det till att vinden friskar i – utan att det blir för mycket. Här är en liten guide över hur vattnet ser ut vid olika vindstyrkor och hur du bör tänka kring din segeltur.

  • Stiltje eller nästan stiltje – spegelblank sjö eller små krusningar utan skum. Då är det svårt att segla
  • Lätt eller god bris – mindre vågor som knappt bryts eller bryts lite, med viss skumbildning. Då kan du börja få fart i dina segel.
  • Frisk till styv bris – vågorna blir mer utpräglade med vita skumkammar. Nu kan du få ordentlig skjuts i din segelbåt.
  • Hård bris och uppåt mot kuling och storm – större och större vågberg och sjön tornar upp sig mer och mer. I dessa lägen är det ofta förknippat med fara att ge sig ut på vattnet.

Varför är det viktigt att känna till vindstyrka?

Att känna till vindstyrka är avgörande för väderprognoser, säker sjöfart, flygsäkerhet och även för planering av utomhusaktiviteter och byggprojekt.

Hur påverkar vindstyrka vårt dagliga liv?

Vindstyrka påverkar temperaturer, nederbördsmönster och även energiproduktion från vindkraftverk. Den kan också vara en viktig faktor vid beslut om att evakuera områden vid extremväder.

Vilka andra faktorer påverkar vindstyrka utöver vindhastighet?

Faktorer som temperatur, tryck och närvaro av naturliga hinder som berg och skogar kan påverka vindstyrkan på en given plats.

Vindstyrka är en viktig parameter som hjälper oss att förstå och hantera vindens påverkan på vår vardag. Genom att använda Beaufortskalan och andra mätmetoder kan vi bättre planera och reagera på väderförändringar och därigenom öka vår säkerhet och trivsel.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.