Sextant – vad är det och hur använder man en?

Uppdaterad:
Av Alexander

Sextant är ett navigationsverktyg för fartyg och båtar till havs – som använts sedan 1700-talet. Länge var sextanten det primära sättet att bestämma sin position på jorden – och trots modernare teknik finns faktiskt sextanter fortfarande i bruk i dag.

Vad är en sextant?

En sextant är i huvudsak ett instrument för att mäta vinklar. Till sjöss använder man en sextant för att mäta vinkeln av solens höjd över horisonten.

Eftersom solens höjd över horisonten vid ett visst klockslag under en viss dag på året alltid är densamma – kan man genom att mäta vinkeln och ta hjälp av en tabell fastställa vilken latitud man befinner sig på. Genom flera mätningar går det även med hjälp av en sextant att slå fast vilken longitud man befinner sig på. Denna skärningspunkt ger sedan din position – var du befinner dig på jorden.

Läs också: Åka båt i Stockholm

Vad betyder sextant?

Ordet sextant kommer från det latinska ordet sextans, vilket betyder sjättedel.

Vad består en sextant av?

En sextant består av en kikare med en gradskiva, samt en vridbar linjal med en horisontspegel. Horisontspegeln reflekterar himlens ljus till användaren – för att man ska kunna positionera sextanten på rätt höjd ovanför horisonten. Utöver detta finns också ett antal mörka filter – för att man ska kunna titta rakt på solen med kikaren utan att bländas.

En sextant. Bild: Wikipedia

Hur fungerar en sextant?

Tanken med en sextant är att du ska justera linjalen – och därmed gradtalet – samtidigt som du flyttar vinkeln på kikaren och tittar på horisontspegeln. På så sätt kan sextanten mäta solens avstånd till horisonten relativt sett från din position – eftersom du med hjälp av gradtalet din sextant visar kan räkna ut var på jorden du är.

Läs också: Nautisk mil – hur lång är en sjömil?

Hur man använder en sextant

För att navigera med hjälp av en sextant är det lättast om du har klar utsikt över himlen och solen. Sedan justerar du den så att horisontspegeln är i nivå med – just det – horisonten. Sedan justerar du linjalen för att ställa in så att solen i kikaren vilar på horisonten.

När den gör det kan du läsa av gradtalet på din sextant för att få fram solhöjden.

Läs också: Förtöja båt vid brygga

Olika typer av sextanter

Förutom den klassiska typen av sextant som utvecklades på 1700-talet finns det i dag flera modernare varianter.

Bland annat finns i dag till exempel bubbelsextanten, som använder en konstgjord horisont i form av en luftbubbla i vätska. En sådan kan användas även när horisonten är skymd – till exempel i ubåtar eller i flygplan.

Sammanfattning – Sextant

I dag blir sextanten mer och mer sällsynt på grund av modern GPS-teknik – men det var inte alls många år sedan sextanten var standard inom sjöfart och navigation.

Läs också: Foliera båt

Faktum är att många sjömän fortfarande uppskattar att använda sextanten även i dag – dels av tradition men också för dess noggrannhet och enkelhet.

Det är heller inte ovanligt att ha sin båt utrustad med en sextant som back-up, ifall GPS-systemet på båten skulle svika. På så sätt är sextanten fortfarande ett älskat och respekterat instrument av alla möjliga seglare, sjöfarare och navigatörer.

Vanliga frågor och svar – Sextant

Vad kostar en sextant?

Med tanke på att sextanter blir mer och mer ovanliga är de ofta att dyra att köpa – så väl nya som begagnade. Det är inte ovanligt att en fin begagnad sextant kostar över 5 000 kronor.

Vem använder sextant?

Sextanten används framför allt till sjöss – där man med hjälp av att mäta solens avstånd till horisonten kan bestämma var på jorden man befinner sig.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.