Förtöja båt vid brygga – så gör du

Uppdaterad:
Av Alexander

Dags för båtsemester? En nyckel till lyckade båtturer är att kunna förtöja båten vid en brygga. Osäker på hur man gör? Här är vår guide för att förtöjning av båt!

Förtöjning innebär att säkra en båt eller ett skepp vid en brygga eller kaj så att den inte sliter sig. Att kunna förtöja sin båt vid en brygga på ett bra sätt är viktigt av flera aspekter. Bland annat för att skydda båten från skador – och för att förhindra olyckor. Här är vår steg för steg-guide till förtöjning av båt vid en brygga:

Innan du börjar förtöjning av båten

1. Planera din angöring till bryggan

Innan du ens når bryggan är det viktigt att planera din angöring. Du vill ha klart för dig hur du kommer att angöra bryggan och var du vill att båten ska stanna. Tänk på vind- och strömförhållanden eftersom de kan påverka hur båten beter sig när du närmar dig bryggan med din båt.

Är det trångt vid bryggan? Ta gärna ett extra varv för att se hur du bäst närmar dig den för att förtöja.

Läs också: Tabell för vindstyrka

2. Styr båten till bryggan

När du når bryggan, rör båten försiktigt framåt tills båtens fören är nära bryggan. Försök att få båten att röra sig framåt med en jämn hastighet, så att du kan stoppa båten exakt på den plats du vill. Kom ihåg att en flytande båt alltid rör på sig och att olika motorer beter sig annorlunda vid backning. Övning ger färdighet!

När du ska förtöja båten är det viktigt att du aldrig använder fötter eller händer för att bromsa båten på grund av säkerhetsrisken. Se till att ta ut fendrar som skyddar båten mot stötar i stället.

Läs också: Båtkapell

Så förtöjer du båten vid bryggan:

3. Fäst tampar mellan båten och bryggan

För att förtöja båten till bryggan är det viktigt att använda rätt tampar, som kan säkert hålla båten på plats. Beroende på storlek och form av båten, kanske du behöver olika typer av tampar. Försäkra dig om att de tampar du använder är tillräckligt långa för att nå från båten till bryggan med några meter extra.

Förankra sedan tampen i en kraftig förtöjningsring, skruv eller ankare på bryggan, och fäst andra änden av tampen runt en pelare som finns på båten.

Om det är mycket vind eller stark ström kan du behöva använda en extra tamp för att säkert förtöja båten.

Med vilken knop ska jag förtöja båt vid brygga?

Att kunna slå en knop som håller för förtöjning men också är lätt att lossa är mycket viktigt. Det finns tre knopar som är mycket användbara vid förtöjning av båt:

  • Pålstek – en fast ögla som är stark och lätt att få upp. Så här gör du den.
  • Dubbelt halvslag – perfekt om du vill förtöja båten runt ett träd eller i en ring. Med dubbla varv gör det att knopen inte drar åt sig så mycket, samtidigt som den är lätt att få upp. Så här gör du den.
  • Skostek – en skostek ser ut som en pålstek men knyts annorlunda. Den fungerar bra även om tjockleken på repen är olika. Så här gör du den.

Förtöja båt vid brygga med boj

Vill du förtöja din båt vid en brygga med hjälp av en boj är det viktigt att det inte är för djupt i vattnet – helst under sex meter. Du bör också undvika att förtöja med boj om det är flera båtar som ligger tätt vid samma brygga – eftersom det ökar risken för att båtar ska skada varandra.

Med hjälp av en bojtyngd och förtöjningslina kan du sedan förtöja båten på ett säkert sätt.

Läs också om dessa populära båttyper:
Snipa
Umiak
Trollingbåt

Att tänka på när båten är förtöjd:

4. Skydda båten på rätt sätt

För att undvika skador på din båt kan du använda specialdesignade skydd som lindas runt tampar och fästanordningar. Särskilt om du regelbundet förtöjer din båt på samma ställe kan det vara bra att investera i rätt skydd för att minska risken för skador på båten. Förutom fendrar kan du utrusta din båt med båtfjädrar av gummi eller stål som dämpar stora ryck.

5. Inspektera förtöjningen noggrant – och ofta

När du förtöjt bör du noggrant inspektera förtöjningen och dina tampar, knopar och fendrar för att säkerställa att båten ligger tryggt och säkert.

Kolla så att alla knopar sitter åt, att tamparna håller kvalitet och att båten skyddas där det behövs. Om du upptäcker några problem, byt ut tamparna eller fästanordningen så fort som möjligt för att undvika oönskade incidenter.

Sammanfattning – förtöja båt vid brygga

Att förtöja en båt vid en brygga är en viktig färdighet för alla båtägare att bemästra och med rätt teknik och verktyg kommer det att bli enkelt. Genom att följa dessa enkla tips kommer du att vara säker på att din båt alltid är säkert förtöjd vid bryggan. En säker förtöjning kommer ge dig möjlighet till en stressfri upplevelse på vattnet och en semester utan bekymmer!

Vad heter det man förtöjer båten i?

Ofta används bojar för att förtöja båtar en bit ut från stranden eller bryggan.

Vart får man parkera sin båt?

Enligt allemansrätten får du förtöja din båt och lägga till tillfälligt vid alla stränder som inte tillhör någon tomt. Tillhör de en tomt bör du fråga markägaren om lov om du vill förtöja där.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.