Solpanel till båt – tips och råd

Av Alexander

Som båtägare kan solpaneler vara det perfekta tillägget för att förenkla livet till sjöss. Solpaneler kan ge ström till många saker på båtar, från laddning av elektronik till att driva ett kök eller andra apparater. Här går vi igenom hur du bäst använder solpaneler till din båt och vad du bör tänka på inför ett köp!

Är du trött på att behöva ha motorn i gång för att kunna ha elektricitet på din båt? Eller på att behöva hitta ström vid en brygga för att kunna ladda telefonen? Då lär solpaneler vara helt rätt grej för din båt!

Hur fungerar solceller till båt?

Du är säkert bekant med hur solceller funkar i allmänhet – att de omvandlar energi från solens strålar till elektricitet. Precis likadant fungerar det på en båt – som ju med tanke på att man alltid har den ute i naturen passar perfekt för solpanelsbruk.

Läs också: Bottenfärg till båt

Vilken typ av solpaneler passar till båt?

Det första vi kan konstatera är att du såklart ska se till att ha vattentäta solceller om du ska ha dem på din båt. Men då solpaneler är gjorda för utomhusbruk är den absoluta majoriteten av dem vattentäta, så detta ska inte vara något att oroa sig för.

Flexibla solpaneler

Det finns många solpaneler som är flexibla. Det innebär att de passar att ha på underlag som inte är helt platta – och att de tåls att gå på. Den här typen av lite mer stryktåliga paneler kan passa bra att ha på en båt.

Hårda solpaneler

Hårda solpaneler går däremot inte att böja. Ska du köpa dessa till din båt passar de bäst att till exempel ha på rufftaket – om ditt tak är platt. Är det inte det bör du köpa flexibla solceller.

Vikbara solpaneler

Det finns även solpaneler som är vikbara. Dessa passar dig som vill ha solceller på båten att plocka fram vid behov – kanske för extra laddning. Efter användning kan du sedan stoppa undan dem.

Vad kostar solpaneler till båt?

Den typen av mindre enklare solpaneler som du kan ha på båten börjar på runt 1 000 kronor. Ju större solpaneler du vill ha desto mer kostar det – och för mer rejäla paneler får du räkna med en kostnad på mellan 5 000 och 10 000, plus batterier.

Läs också: Båtkörkort till båt

Vad kan man använda solpaneler till på båten?

Mycket på en båt behöver elektricitet, och man kan säga att det finns olika nivåer av vad du vill att dina solceller ska kunna hjälpa till med.

Ladda mobilen och andra prylar på båten

Är du bara i behov av att ladda telefonen, GPS:en eller andra mindre apparater på båten så räcker det antagligen att du har en mindre solpanel, med ett mindre batteri. Kanske en vikbar variant?

Laga mat eller driva en större båt med el

Är du intresserad av att laga mat på båten med hjälp av solceller? Eller kanske till och med förse en större båt med el? Då behöver du både större solpaneler och mer rejält batteri.

För att kunna laga mat med solceller skulle vi rekommendera att du köper solpaneler på minst 200 watt, och att du skaffar ett batteri på minst 95 amperetimmar (Ah).

Detta kan sedan skalas upp för en större båt, och desto fler elektriska prylar du har desto fler solpaneler och desto större batteri behöver du. För en stor båt kan du behöva solceller på över 500 watt och flera batterier på 95 Ah eller större.

Läs också: Vinterförvaring för båt

Var ska jag ha solceller på båten?

Det finns några alternativ i hur du har dina solpaneler som kan passa dig bättre beroende på vilken typ av båt du har. Ett alternativ är till exempel att bara ha vikbara solpaneler som du kan ta fram och lägga undan efter behov. Ett alternativ är att fästa större solpaneler på rufftaket, och ett annat är att sätta de på ett justerbart fäste – ett typ av stativ – på båten. Detta kan du sedan vrida efter solens position.

Installation och underhåll

När du väl köpt dina solpaneler kan du oftast enkelt göra installationen själv genom att koppla solcellerna till regulatorn och batteriet – följ bara anvisningarna. Och sätt inte de i vägen för en vinsch eller något annat viktigt på båten.

Sedan kan du direkt börja spara både på pengar och på miljön genom att driva elektriciteten på din båt med solceller!

Glöm bara inte av att sköta underhållet av solpanelerna – se till att dina solpaneler alltid är rena och fina så att de kan plocka upp så mycket som möjligt av solens strålar.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.