Vinsch till båt – den kompletta guiden

Uppdaterad:
Av Alexander

Är du på jakt efter en vinsch? Som båtägare kan en vinsch vara ett viktigt redskap för att förenkla processen av att lägga i och ta upp båten på din trailer. Men vinschar kan också finnas på själva båten – speciellt på segelbåtar eller på ankarlinor.
Det finns alltså flera olika typer av vinschar för båtar – och i det här inlägget kommer vi att gå igenom hur du väljer den bästa vinschen för din båt, oavsett vad du är på jakt efter.

Vad är en vinsch?

En vinsch är en maskin som används för att rulla upp ett rep eller en vajer. En enkel vinsch består bara av en spole och en vev, och du får veva vinschen manuellt för hand.

Vinsch till segelbåt

Den typen av manuella vinschar vi precis beskrev är vanlig på segelbåtar. Där används den för att veva fall och skot, vilket är namn för olika linor kopplade till båtens segel.

Läs också: Så får du båtlån till lägre ränta

Vinsch för att bärga båten

Det finns också mer avancerade vinschar som har elektriska motorer och bromsar. På så sätt slipper du veva med vinschen själv utan kan rulla upp vajern eller repet genom att bara trycka på en knapp. Den typen av motordrivna vinschar är vanligare bland de vinschar som används för att sjösätta och bärga båten, samt för att lasta och lossa båten på dess släpvagn.

Vad är ett ankarspel?

Ett ankarspel är en sorts vinsch som också används på båtar, specifikt för ankare. Ett ankarspel används för att fälla eller lätta ankare, oftast på större fartyg.

Läs också: Daycruiser båt

Hur väljer man rätt vinsch till sin båt?

Nu när vi rett ut vilka olika typer av vinschar det finns är det dags att reda ut hur man bäst väljer vinsch till sin båt, beroende på vilken typ av vinsch du vill ha.

Så väljer du vinsch till segelbåt

När det gäller att välja en vinsch till segelbåt som du ska ha till att veva skot och fall finns det ett par saker att ha i beaktning.

Till exempel storleken, eller dimensionen. Större vinschar gör att du kan veva in mer skot per vevtag, vilket kommer att ge dig en enklare segling!

Så är det dags för dig att köpa nya vinschar till segelbåten kan det vara en bra idé att gå upp några storlekar. Se såklart bara så att den typen av större vinschar fortfarande passar på din båt.

En manuell vinsch på en segelbåt.

Välj en smartare vinsch och spara kraft

Det finns även olika typer av vinschar till båten som kan göra det enklare för dig att veva. Håll utkik efter en växlad vinsch, för att slippa ta i lika mycket när du vevar – eller välj en vinsch med så kallad self-tailing, som gör att du inte behöver hålla i tampen med andra handen utan kan veva med båda händerna. Du får såklart ha i åtanke att mer avancerade vinschar kan kosta mer.

Vinsch som väger lite viktigt för snabbsegling

Håller du på med tävlingssegling, eller älskar att segla snabbt? Då är nog vinschar i aluminium något för dig, eftersom de väger betydligt mindre.

Samtidigt kräver de mer underhåll – vilket blir värt för kappseglaren – men kanske inte för dig med en fritidsbåt. Satsa då i stället på en vinsch i brons eller rostfritt stål.

Läs också: Så väljer du fendrar till båten

Så väljer du vinsch för att bärga din båt

Är du på jakt efter en vinsch för att bärga din båt med? Många använder en kraftfull vinsch till sin båt och båttrailer för att kunna lägga i och ta upp båten smidigt i början och slutet på säsongen.

Se över hur du behöver vinschen

När du väljer vinsch bör du tänka på dina förutsättningar – och att du kan behöva en mer kraftfull vinsch om du behöver att den klarar av att dra upp din båt i strömmande vatten, i lutningar eller i lera och sand.

Vikten på båten avgör storleken på vinschen

Förutom det är det, som man kanske kunde ana, storleken på din båt som avgör hur stark vinsch du behöver.

Vi rekommenderar att du har en vinsch med en kapacitet på minst 1,5 gånger vikten på din båt. Det skulle till exempel innebära att du behöver en vinsch som klarar av att dra 1 200 kilo om din båt väger 800 kilo.

Läs också: Åka båt i Stockholm

Elektrisk eller manuell vinsch till båten?

Då har vi kommit till den stora frågan – manuell eller elektrisk vinsch? En elektrisk vinsch är som du kanske förstår bra mycket smidigare, men de kommer också med en betydligt högre prislapp.

Huruvida du bör köpa en elektrisk eller manuell vinsch tycker vi beror främst på hur ofta du kommer att behöva använda den.

Lägger du i båten på våren och tar upp den på hösten igen? Då lär du klara dig med en manuell vinsch. Men tar du i och upp båten varje helg? Då kanske du ska kosta på dig lite bekvämlighet och satsa på en bra elektrisk vinsch.

Läs också: Bowrider båt

Avslutningsvis – varför är det viktigt med en bra vinsch?

Att ha en vinsch och en vajer med bra kvalitet som klarar av den påfrestning som den utsätts för är mycket viktigt. Dels av säkerhetsskäl, eftersom en vajer som lossnar kan snärta till dem i närheten av båten med mycket stor kraft.

Om en dålig vajer går av finns det också en stor risk att skada både din båt och din båttrailer.

Snåla därför aldrig på din vinsch – och se till att ha bra grejer. Lycka till!

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.