Inuitisk båt – vad är en umiak?

Av Alexander

Umiak är en inuitisk båt gjord i skinn som historiskt har används för transport av både människor och egendom. Här kan du lära dig allt om den inuitiska båten umiaks historia.

Inuitiska båtar – kajak och umiak

Visste du att även kajak är en slags inuitisk båt, som härstammar från inuiterna på Grönland, Kanada, Alaska och Sibiren? Kajak betyder ”farkost för män” och är – som du säker vet en slags kajak. Hos inuiterna används kajaken framför allt för jakt och fiske.

En modern kajak. Visste du att kajaken också härstammar från inuitierna och Grönland?

Vad betyder umiak?

Umiak å andra sidan är en större båt än den kajak som inuiterna använde för jakten. Umiak betyder ”båt för kvinnor” och är som sagt en något större båt än den man jagade med – och den användes främst för transport. Det är en grönländsk öppen båt.

Läs också: Snipa – allt om båten

Hur ser en inuitisk båt ut?

Den inuitiska båten umiak är en öppen, avlång båt som är flatbottnad. Umiaken består i huvudsak av skinn – som är fäst på längsgående ribbor. Traditionellt använde man sälskinn och drivved för att bygga en umiak. Sälskinnet sätter man fast i vått tillstånd – och när det torkar spänns det över de underliggande ribborna.

Vissa umiaker är också utrustade med ett litet segel.

Illustration över en klassisk umiak – den inuitiska båten som främst framfördes av kvinnor.

Hur stor är en umiak?

En umiak kan vara uppåt 9 meter lång, och vanligtvis runt 1.5 meter i bredd. En umiak kan rymma upp emot 20 personer beroende på storlek.

Läs också: Vinsch

Vad används en inuitisk båt till?

Som vi nämnde tidigare används en kajak till jakt och fiske medans en umiak används till transport. Förutom att transportera människor har umiaker används historiskt för handelsresor och transporter av egendom. Den förs fram genom åror, och normalt brukar fyra till sex personer ro båten.

Var passar det att åka umiak?

En inuitisk båt används framför allt för resor i lugnare vatten – och det är ingen båt som lämpar sig för öppet hav eller hårda vindar. Framför allt passar en umiak i stället för färd längs med kusten.

Sammanfattning – Umiak, den inuitiska båten

Både umiak och kajak tycker vi är två häftiga båttyper med en fantastisk historia. I dag är umiaker sällsynta och går framför allt att beundras på museum – där man kan få en bild av hur viktiga båtarna var för inuiterna på Grönland, Kanada och Alaska.

Läs också: Världens dyraste båt

Vanliga frågor och svar – Umiak

Vad kallas en grönländsk öppen skinnbåt?

En öppen grönländsk skinnbåt kallas för umiak. det betyder ungefär ”kvinnobåt”.

Var användes umiaken?

Umiaken användes av inuiter i Grönland, Alaska, Kanada och Sibirien.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.