Åka båt i Stockholm – här är båtturerna du inte får missa

Uppdaterad:
Av Alexander

Stockholm kallas både för Öarnas stad och Nordens Venedig – och därför är nog ingen förvånad över att det finns många fina tillfällen att åka båt i Stockholm. Här listar vi de bästa och finaste båtturerna du kan göra i Stockholm.

Ska du semestra i Stockholm? Eller bor du kanske redan i huvudstaden – men vill se mer av den? Då borde du åka båt i Stockholm!

Det finns mängder av båtturer i Stockholm som är både natursköna och avkopplande – för att inte tala om intressanta! Här tipsar vi om våra favoriter.

Båtturer i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är Sveriges största och med över 30 000 öar finns det mycket att utforska. Exempel på båtturer är:

Tusen öars kryssning

en heldagsutflykt i Stockholms skärgård inklusive besök på flera öar och lunch, middag och guidning. Det kostar från ungefär 1 900 kronor.

Cinderellabåtarna

Dessa båtar tar dig ut till skärgården från terminalen på Strandvägen i centrala Stockholm. Avgångar går från 150 kronor till de mest populära öarna för dig att upptäcka på egen hand. Även de har lunch- och middagskryssningar.

Åka till Fjäderholmarna

Detta är Stockholms närmaste skärgårdsö, och på bara 30 minuter tar du dig ut till denna charmiga ö med mängder av restauranger och butiker. Du kan åka till Fjäderholmarna tur & retur för ungefär 200 kronor.

Läs också: Sextant

Åka båt till Drottningholms slott

Att se världsarvet Drottningholms slott är en given utflykt för många som besöker Stockholm för första gången. Slottet ligger på Ekerö och det härligaste sättet att ta sig dit är att åka båt. Med vackra båtar tar du dig dit genom Mälaren och kan även passa på att besöka parken vid slottet samt teatern. Båtarna avgår från Klara mälarstrand och att åka tur & retur kostar ungefär 300 kronor.

Läs också: Jan Emanuel båt – vilken båt har Jan Emanuel?

Båttur med hop on hop off-båt i Stockholm

Om du vill upptäcka Stockholm med båt men samtidigt ha chansen att hoppa av och spendera lite tid på ställen du gillar lär en båttur med en så kallad hop on hop off-båt vara ett bra alternativ för dig.

För 200-300 kronor får du en dagsbiljett där du kan hoppa av och på båtarna som med många avgångar stannar på Stockholms mest klassiska sevärdheter. Här är exempel på vanliga stopp som hop on hop off-båtarna gör:

  • Kungliga slottet
  • Nybroplan
  • Djurgården (flera stopp, till exempel vid Vasamuseet eller Gröna Lund)
  • Skeppsholmen
  • Gamla stan

Läs också: Åka båt till Gotland

Åka båt till finland från Stockholm

Ett annat alternativ för dig som vill åka båt i Stockholm är att åka på en längre kryssning. Från Stockholm avgår dagligen båtturer till Finland. Att åka på en kryssning till Helsingfors – med två kvällar ombord på båten och en heldag på land – kostar från tusenlappen. Båtarna från Stockholm till Finland och Helsingfors avgår dagligen från Vikingterminalen på Södermalm. Att åka på kryssning till Finland kostar från tusenlappen och uppåt per person.

Sammanfattning – båtturer i Stockholm

Detta var ett litet axplock bland de många möjligheter som finns att åka båt i Stockholm. Ett säkert val är alltid att åka båt i skärgården – och det finns många fler rutter och öar att besöka än de vi tog upp här. Mycket nöje!

Läs också: Ostronsafari

Vanliga frågor och svar – Åka båt i Stockholm

Vart kan man åka båt i Stockholm?

Att åka båt i Stockholms skärgård är mycket populärt, och du kan bland annat besöka Fjäderholmarna, Vaxholm eller Ekerö och Drottningholms slott.

Varifrån går skärgårdsbåtarna i Stockholm?

Skärgårdsbåtarna går både från Nybrokajen vid Strandvägen och Strömkajen vid Södra Blasieholmshamnen. Dessa ligger ett stenkast från varandra i Stockholms innerstad.

Läs också: Foliera båt

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.