Ta upp båt – allt att tänka på vid upptagning av båt för vintern

Uppdaterad:
Av Alexander

Så var vintern på ingång igen och det är som alltid dags att ta upp båten. Upptagning av båten gör man för att undvika skador och slitage som annars kan ske om den ligger i hela vintern. Läs vår guide med allt du ska tänka på innan du tar upp båten här!

Dags för vinterförvaring av båt? Då måste du först lösa upptagningen. Här får du lite nyttiga tips och tricks om vad du bör tänka på. 

Innan upptagning av båt

Innan du tar upp båten och ställer undan den för vintern brukar det vanliga vara att man städar, rengör och kontrollerar båten. Här är en liten checklista:

1. Underhåll motor och mekaniska delar

Utför gärna en rutinmässig service på din båtmotor och andra mekaniska komponenter. Framför allt är det viktigt att byta olja på motorn – och du kan även passa på att byta och/eller rengöra filter.

2. Städa och packa ihop personliga ägodelar

Ta med alla personliga ägodelar från båten. Framför allt dyr utrustning som navigationsutrustning och elektronik, men även kläder och andra föremål som inte ska lämnas ombord under vintern.

3. Töm bränsletanken

Förhindra skador på bränslesystemet genom att tömma bränsletanken – eller fyll den helt för att minimera kondensbildning. Ofta kan du läsa på hos tillverkaren om vad som är bäst för din motor och bränslesystem.

4. Avlägsna batterier

Ta bort båtens batterier och förvara dem på en sval och torr plats. Ladda batterierna regelbundet under vintern för att undvika att de laddas ur helt och får sämre livslängd.

Bild: tktrailer.se

Upptagning av båt – olika sätt

Ta upp båt på trailer

Ett vanligt sätt att ta upp båten är med hjälp av en trailer som du fäster på bilen. Se till att trailern är i gott skick och att bromsar och belysning fungerar ordentligt. Sedan kan du följa dessa steg:

1. Backa trailern i vattnet

Backa trailern så att den går djupt nog för att båten ska kunna köra upp på den. Ofta finns det ramper du kan använda vid populära båtplatser för att köra ner din trailer. Ibland är de avgiftsbelagda, och du kan behöva betala en mindre summa för att använda rampen.

2. Positionera båten på trailern

Styr båten upp på trailern, och använd gärna stödblock och säkerhetslinor för att säkra båten på plats.

3. Förankra båten

När båten är på trailern, förankra den ordentligt med spännband eller rep så att den är stabil och säker inför transporten.

4. Lyft båten ur vattnet

Använd trailerns vinsch eller lyftanordning för att långsamt dra upp båten ur vattnet. Nu kan du köra den till din förvaring.

Ta upp båt med båtlyft

Vissa båtplatser och hamnar tillhandahåller också en båtlyft, som gör att du kan boka upptagning mot en avgift. Skulle det inte finnas kan du annars boka upptagning av din båt hos ett företag som erbjuder detta.

Detta är ett bekvämt alternativ – men ofta något dyrare. Vissa företag kräver också att båten är helförsäkrad för att ta upp den.

När du tagit upp båten

När du tagit upp båten kan du passa på att göra den redo för vintern.

Rengör och tvätta båten

Ta bort all smuts, alger, och skräp från båtskrovet och under båten. Använd gärna en högtryckstvätt för att få bort salt och annan beläggning. Annars kan man skrubba för hand. Att använda avfettning gör jobbet enklare. Bästa alkaliska avfettningen hittar du hos GörDetMedRW – helt klart vår favorit!

Kontrollera eventuella skador

Inspektera noggrant båtskrovet och undersidan för eventuella skador som behöver åtgärdas innan eller vid upptagningen. Detta kan vara repor, bucklor – samt skador på delar som propeller och roder.

När ska man ta upp båten?

Det vanliga är att man tar upp båten någon gång mellan september och oktober, innan vintern och kylan kommer. Ofta har båtklubbar och hamnar gemensamma upptagningsdagar under denna period.

Vad kostar det att ta upp båten?

Att få hjälp med att ta upp båten från till exempel en båtlyft brukar kosta mellan 300-1 000 kronor beronde på storleken på din båt. Båtens vikt och huruvida den har mast är det som framför allt påverkar priset.

Vissa företag erbjuder också tvätt till en extra kostnad i samband med att de tar upp båten åt dig.

Måste man ta upp båten på vintern?

Om man måste ta upp båten beror såklart på var du har din båt och vilken typ av båt det är. Blir det en kall vinter och vattnet fryser är det större risk att din båt skadas av isbildningen.

Men vid en mild vinter där det sällan blir minusgrader kan det vara okej att ha båten i vattnet hela vintern.

Ofta är mindre båtar mer känsliga – medan större och mer robusta båtar kan vara rustade för vinterbruk.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är det viktigt att följa riktlinjerna för båtvård och underhåll för att säkerställa att din båt förblir i gott skick. Lycka till!

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.