Trollingbåtar – guide och allt du behöver veta

Uppdaterad:
Av Alexander

Är du nyfiken på trollingbåtar? Då har du hittat rätt! Trolling med båt innebär ett slags släpfiske där du framför din båt med linan och draget från ditt spö i vattnet. Här går vi igenom vad du bör tänka på om du funderar på att skaffa dig en trollingbåt.

På jakt efter en ny båt? Läs mer här för att hitta bästa möjliga båtlån!

Vad är en trollingbåt?

När du tänker på båtar kanske du först tänker på vackra segelbåtar eller snabba motorbåtar. Men visste du att det finns en annan typ av båt som är speciellt designad för fiske? Vi pratar om trollingbåtar!

Dessa båtar är en dröm för fiskeentusiaster, då de är designade för att fiska med.

Läs också: Vika pappersbåt

Vad är trolling?

Trolling är ett uttryck för att släpfiska från din båt, och det kallas ofta dragrodd på svenska. Alltså att du slänger ut bete och lina från ditt fiskespö ner i vattnet – för att sedan framföra din trollingbåt långsamt. Betet glider då med i vattnet för fiskar att nappa på.

Trollingbåtar är anpassade för trolling

Egentligen går det alltså att använda de flesta motorbåtar för trolling – men när vi pratar om trollingbåtar menar vi båtar speciellt anpassade för fiske.

Läs också: Bottenfärg till båt

Det kan vara storleken, en motor som kan gå tyst och långsamt samt fästen för fiskespön på båten så att du slipper hålla dem själv. Men det är inte bara det – trollingbåtar kan med fördel utrustas med GPS, ekolod och annan viktig utrustning för fisketuren.

Olika sorters trollingbåtar – hur du väljer

Det finns som sagt en hel rad av olika typer av båtar, med olika funktioner som kan passa bra som trollingbåt. Beroende på din budget och vad du letar efter kan allt från en mindre träbåt till aluminiumbåt eller större glasfiberbåt passa bra som trollingbåt.

Se till dina behov som fiskare

En trollingbåt är i regel en motorbåt – så att du kan se till att hålla en jämn och fin hastighet när du trollar. Men utöver det tycker vi främst att du ska se till dina behov. Vill du endast ha ute och fiska på mindre turer i lugnare väder räcker en liten och enkel trollingbåt.

Men vill du kunna köra trolling även i tuffare väderförhållanden rekommenderar vi att du skaffar en lite större och bredare båt. Vill du göra längre fisketurer kan du med fördel skaffa en trollingbåt med övernattningsmöjlighet.

Du bör också tänka på hur många ni ska åka i båten – och hur många platser för trolling du vill ha i båten.

Oavsett vilken typ eller modell du väljer är en trollingbåt ett ovärderligt verktyg för en lyckad fisketur.

Läs också: Köpekontrakt båt

Fördelar och nackdelar med olika trollingbåtar

Den stora fördelen med typiska trollingbåtar är att de är relativt små, vilket gör dem lätta att manövrera och hantera. Trollingbåtar med viss bredd och längd blir också stabilare och kan klara sig bra i tuffare vatten.

Nackdelen med att ha en trollingbåt kan vara att de vanligtvis inte är lika snabba som andra båtar – och att det därför tar längre tid för dig att ta dig dit du vill. 

Mindre utrymme för annat

Om du har anpassat din båt helt och hållet för trolling kan det också skapa begränsningar för andra sorters utflykter med båten – till exempel att du har mindre plats för bagage eller ytterligare passagerare.

När du väljer en trollingbåt är det viktigt att väga dessa fördelar och nackdelar mot dina personliga behov och preferenser.

Hur man underhåller en trollingbåt

För en hängiven fiskare kan sommarhalvåret innebära en hel del tid på trollingbåten. Men innan du ger dig ut tycker vi att du alltid ska se till att den är i gott skick. Detta gäller även om du nyligen köpt en ny trollingbåt begagnad.

Ett par enkla saker du kan göra är att byta ut oljefiltret på motorn, rengöra av båtens skrov och ytor – samt applicera en marin skyddsvätska.

Se till att göra ditt båtunderhåll till en prioritet, och du kommer att kunna njuta av sjön utan oro!

Tips för att få ut det mesta av din trollingbåtsupplevelse

Om du planerar en dag med din trollingbåt finns det några enkla tips för att du ska få ut det mesta av upplevelsen. Först och främst är klädseln viktig – det är viktigt att ha kläder som skyddar mot sol – eller mot regn – samt att ha rätt skor för att kunna röra sig i en gungande båt.

Att veta hur man planerar en effektiv rutt är ett annat bra sätt att maximera din trollingupplevelse. Om du gör din research i förväg – tittar på kartor, tidvattenrörelser och vattentemperaturer – kan du se till att du hittar heta platser för ditt trollingfiske.

Slutligen tycker vi att det viktigaste är att du också ser till att njuta av att vara ute i naturen! Det kan vara lätt att hetsa från en plats till en annan i jakt på fisk, men att njuta av naturen kommer att ge dig ytterligare glädje och minnen från utflykten.

Sammanfattning – trollingbåtar

Sammanfattningsvis kan alltså en bra trollingåt vara nästa steg för dig att ge dig lite variation och spänning till nästa fisketur. Med en trollingbåt kan du fiska på platser du inte når från stranden – det ger en unik upplevelse och ett nytt sätt att utforska dina favoritvatten på.

Se till att göra din research ordentligt och investera i en trollingbåt som uppfyller alla dina specifika behov – och ta väl hand om den! Lycka till!

Läs också: Vinsch båt

Vanliga frågor och svar – Trollingbåtar

Vilken fart ska man ha när man trollar med båt?

Lagom fart för att trolla med båt brukar vara mellan 1,5 och 3 knop.

Hur lång lina ska man ha när man trollar med båt?

Det brukar vara lagom att ha linan ungefär 15-20 meter bakom båten när du trollfiskar.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.