Polera båt – så polerar du din båt för bästa resultat

Uppdaterad:
Av Alexander

En båt är bara så bra som dess underhåll, och det spelar ingen roll om din båt är gammal eller ny – att polera din båt hjälper till att hålla den snygg. Om du är en båtägare som behöver några råd för att se till att din båt imponerar på alla som ser den på vågorna eller längs kajen, då har du kommit till rätt ställe!
Här förklarar vi varför det är viktigt att polera en båt, vilka material som behövs för ett lyckat resultat och hur man bäst polerar både glasfiber- och träbåtar så att de behåller sin lyster med tiden. Genom att följa våra steg nedan kan du vara säker på att din värdefulla ägodel kommer att få folk att beundra dess glans när du är ute och seglar iväg!

Förbered båten för polering – rengör och ta bort smuts

Att förbereda båten för polering är ett viktigt men ofta förbisett steg i processen. Även om det kan verka enklare att bara applicera poleringsmedlet direkt, kommer du att få ett mycket bättre slutresultat om du tar dig tid att rengöra och avlägsna smuts och andra beläggningar på skrovet.

Oxalsyra effektivt mot smuts på båtar

Det enklaste sättet att göra detta är att ge din båt en ordentlig tvätt med mild tvål och vatten. Allra helst kan du använda ett rengöringsmedel specialgjort för båtar. Du kan till och med använda oxalsyra för riktigt envisa områden, men tänk på att vissa starkare medel kan orsaka skador och bör användas med försiktighet. När du är klar är din båt redo för polering!

Välj rätt typ av poleringsmedel

När det gäller att välja rätt poleringsmedel finns det mycket att tänka på. Beroende på vilket material din båt är tillverkad i passar olika poleringsmedel bäst. Men oavsett vilken typ av båt du har eller vilken typ av finish du vill uppnå är det viktigaste att välja ett poleringsmedel av hög kvalitet, som håller länge.

Leta gärna efter poleringsmedel som är tillverkade med naturliga ingredienser som inte skadar din båt eller miljön. Giftfria, biologiskt nedbrytbara polermedel ger mycket glans samtidigt som de främjar en hälsosam miljö. Kolla också gärna in recensioner på nätet efter vilka polereingsmedel som fått bäst betyg.

Läs också: Vinterförvaring av båt

Applicering av poleringsmedel – tips för att få bästa resultat

Det är inte svårt att polera en båt, men det kräver lite övning. För att få bästa resultat använder du en mjuk trasa och cirkulära rörelser med lätt tryck. Det är viktigt att du polerar ut polishet när det har applicerats och fått torka. Arbeta med små ytor i taget, ungefär en meter åt gången.

Detta kommer att ge din båt en glansig yta som gör att båten ser ut som ny. När allt är gjort kan du titta på ditt arbete och se resultatet av att det som en gång var en tråkig och smutsig båt nu lyser klart tillbaka på dig!

En nypolerad båt kommer att glänsa på vattnet.

Polera båten med maskin – så gör du

För dem som vill få ett högglansigt utseende på båtskrovet är maskinpolering ett bra alternativ. Det är enklare och snabbare än att polera för hand, samtidigt som det ofta ger ett överlägset resultat. För att komma igång med att polera din båt med en polermaskin ska du se till att den är ren och torr och sedan applicera lite polish.

Se till att polermaskinen är inställd på lämplig fart innan du börjar polera, det hjälper till att upprätthålla en jämn hastighet under poleringen och förhindrar kostsamma skador på båtens yta. Gå långsamt fram – särskilt runt kanterna – och var noggrann för att få den perfekta glansen!

Se också det här klippet på hur man polerar med maskin:

Slutbehandling – vaxa båten efter poleringen

Efterbehandling med vax är det sista steget i båtpoleringsprocessen, och det är viktigt. När du har polerat din båt med stor omsorg hjälper efterbehandlingen till att ge den en sista glans så att den inte skadas av saltvatten eller UV-strålar från solen.

Det finns flera olika produkter tillgängliga för att slutföra din båts finish, med det vanligaste är att man använder ett vax. Se till att gå långsamt fram under efterbehandlingen för att inte omintetgöra alla poleringsansträngningar du lagt ner för att få din båt att se så bra ut som möjligt, för när den väl är klar kommer du att beundra den varje gång du kommer ut på vattnet!

Läs också: Bowrider

Vaxning av båten skyddar mot solskador

Att skydda din båt från UV-skador är viktigt för att hålla den i toppskick säsong efter säsong. Ett bra lager vax är det bästa sättet att göra detta. För att ytterligare skydda din båt från solen kan du använda ett ett UV-skyddande tyg, som ett överdrag som tillverkas speciellt för båtar.

Genom att ta hand om din båt på rätt sätt kan du se till att den finns kvar i många år framöver!

Läs också: Snipa – allt om populära båten

Sammanfattning – Polera båt

Att polera båten kan verka skrämmande och svårt, men med rätt tips och tricks är det lättare än du tror. Nu när du vet hur du tvättar, polerar, vaxar och skyddar din båt på rätt sätt kommer ingen att tro att du inte anlitade ett proffs! Kom ihåg att testa alla produkter innan du använder dem på hela skrovet och använd starka rengöringsmedel försiktigt eftersom dessa kan skada din båt.

Ett väl utfört poleringsarbete kräver också konstant underhåll. Efter varje resa ut i vattnet och några gånger däremellan också, ge henne ytterligare en försiktig rengöring och en snabb polering för extra glans och skydd. Så varför vänta? Ta dig an utmaningen och bli förvånad över din båts förvandling! Lycka till med att polera din båt!

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.