Förarbevis båt – när det behövs och hur du ordnar det

Uppdaterad:
Av Alexander Johansson

För att få köra vissa typer av båtar krävs det att du har ett förarbevis. Det är framför allt storleken på båten som avgör om du behöver ett förarbevis eller förarintyg – läs mer om hur det fungerar här.

Förarbevis, eller skepparintyg, för båt är ett krav för alla som kör en båt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

Om du har en båt som är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred behöver du inte ett förarbevis. Men många väljer att utbilda sig ändå, för att se till att vara säkra på sjön. Då kan man ta ett förarbevis, eller förarintyg som det kallas rent formellt. I folkmun kallas det ibland även för båtkörkort.

Finns flera olika sorters förarbevis för båt

Beroende på vad du ska köra för båt finns det olika förarbevis du kan behöva. Här är några av de mest centrala:

  • Förarintyg
  • Kustskepparintyg
  • Båtpraktikintyg
  • Manöverintyg för högfartsbåt
  • Seglarintyg

Förarintyg för båt – det vanligaste förarbeviset

Förarintyg är det mest grundläggande förarbeviset för båt och det kan du få när du har grundläggande kunskaper i att navigera båt och kan reglerna för hur man ska bete sig på sjön.

För att få ett förarintyg för båt måste man först ta ett förarprov. Förarprovet består av en teoretisk del samt en praktisk del som man måste genomföra i samband med ett utbildningspass.

Förarintyg för båt går att ta från 12 års ålder

För att få ta förarprovet måste man vara minst 12 år och ha ett giltigt ID. Det är också viktigt att man är bekant med båtförarregler innan man gör proverna. För att förbereda sig inför provet kan man läsa på nätet för att få information om båtförarregler – men det vanligaste är att man går en kurs.

När du har klarat dina ska du ansöka om ett förarbevis för båt. Du måste fylla i ansökan, samt bifoga ett foto av dig själv och bevis på att du har klarat förarprovet. Om du inte är svensk medborgare måste du också bifoga en kopia av ditt ID-kort.

När ansökan har godkänts kommer du att få ett officiellt förarbevis för båt som du ska ha med dig när du kör båt.

Skepparintyg – ett måste för att köra större båtar

Skepparintyg kallades förr skepparexamen och det är ett förarbevis som krävs för att köra större båtar och båtar mer fler passagerare. Ett skepparintyg visar att man har förmågan att kontrollera och säkert navigera en båt. 

Har du ett skepparintyg får du köra båtar större än 12 gånger 4 meter – och kommersiella båtar med upp till 12 passagerare. För att få ett skepparintyg måste man genomgå en teoretisk och praktisk prövning som godkänner man för att få det intyget.

Förarbevis för snabbare båtar – manöveringtyg för högfartsbåt

Det finns också en speciell utbildning för att få ett förarbevis för snabbare motorbåtar. Det kallas manöverintyg för högfartsbåt.

Manöverintyg för högfartsbåt avser båtar som gör 25 knop eller mer, och utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska moment. För att få förarbeviset ska du både kunna manövrera och navigera en högfartsbåt.

Förarbevis även ett krav för vattenskoter

Sedan sommaren 2022 är det numera också ett krav att ha förarbevis för att köra vattenskoter. Du får då gå en kurs hos någon utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen, och för att få ett förarintyg måste man genomgå en teoretisk och praktisk prövning som godkänner man för att få det intyget. Det är en fördel om du har erfarenhet av att manövrera och hantera vattenskoter innan du går kursen.

För att få förarbevis för vattenskoter måste du ha fyllt 15 år. Efter din utbildning ansöker du om förarbeviset hos Transportstyrelsen, och får då ett digitalt förarbevis. Att ansöka om förarbevis för vattenskoter kostar 300 kronor.

Vanliga frågor om förarbevis för båt

Måste man ha förarbevis för båt?

Förarbevis för båt är ett krav för om du ska framföra en båt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

Vad kostar förarbevis för båt?

Det bero på vilken typ av båt du vill skaffa förarbevis för. Men räkna med att en kurs för förarbevis för båt börjar på runt 2 000 kronor exklusive kursmaterial.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.