Förarbevis för vattenskoter – pris och hur du ansöker

Av Alexander

Sedan 2022 krävs det förarbevis för att få köra vattenskoter i Sverige. Men hur tar man förarbevis för vattenskoter? Vad kostar det och vad gäller? Det går vi igenom här!

Tidigare var det enda kravet för att få köra vattenskoter och jetski att du skulle ha fyllt 15 år. Men sedan i maj 2022 ändrades lagen, på grund av flera olyckor, så att det nu är krav för förarbevis för att köra vattenskoter. 

Vad innebär förarbevis för vattenskoter?

Precis som med bil eller moped kräver vattenskoter enligt lag ett körkort för att få köras. I likhet med andra körkort har även förarbeviset för vattenskoter en teoretisk och en praktisk del som du ska klara av.

Digitalt förarbevis eller fysiskt plastkort

När du tagit ditt körkort för vattenskoter får du ditt förarbevis digitalt hos Transportstyrelsen. Detta kan du visa upp, ihop med ID-handling, i din mobiltelefon.

Du kan också välja att beställa förarbeviset som ett fysiskt plastkort från Transportstyrelsen. Det kostar då 200 kronor.

Det är krav att du ska ha både förarbevis och ID-handling med dig ombord när du kör vattenskoter.

Läs också: Förarbevis för båt

Hur tar man förarbevis för vattenskoter?

Du tar förarbevis för vattenskoter genom att gå en kurs hos en utbildare som är godkänd av Transportstyrelsen. Du måste vara minst 15 år gammal för att få ta vattenskoter-körkortet.

Oftast får du instuderingsmaterial på förhand för att läsa på teorin på förhand. Där får du lära dig om säkerhet, sjövett och hur du ska agera vid eventuella olyckor.

Beroende på vilken kurs du går kan du också bli erbjuden teorilektioner på plats eller på distans genom video. Hos vissa kan du också göra övningsprov.

Teoriprov för vattenskoter

När du har läst in dig på vad som gäller för att köra vattenskoter är det vanliga att du gör både teoriprov och det praktiska provet för vattenskoter under samma dag – hos utbildningsanordnaren.

Då gör du teoriprovet först. Det kretsar kring samma delar som instuderingsmaterialet – och ska vara heltäckande för vad du behöver kunna för att säkert vara ute på vattnet på vattenskoter.

Praktiskt prov för vattenskoter

För att få ditt förarbevis för vattenskoter måste du sedan också bli godkänd på de praktiska momenten. Det sker alltså oftast på samma dag som teoriprovet. Där ska du visa att du har koll på säkerhetsutrustningen på skotern samt att du har koll på motorn och tankning/laddning.

Sedan visar du att du kan hantera vattenskotern i både låg och hög hastighet, att du kan köra över vågor och gira – men även att du kan köra fram till brygga och stå stilla eller backa.

Läs också: Båtkörkort

Ansök om förarbeviset hos Transportstyrelsen

När du blivit godkänd på alla moment kommer det att registreras hos Transportstyrelsen – varpå du kan ansöka om ditt förarbevis för vattenskoter genom deras e-tjänst. Detta kostar 300 kronor och du får då ditt förarbevis digitalt.

Vad kostar förarbevis för vattenskoter?

När du ska ta förarbevis för vattenskoter får du betala för både själva kursen och för att få ditt förarbevis.

Kostnad för vattenskoterkurs

Att gå en kurs för att få förarbevis för vattenskoter brukar kosta från 2 500 – 5 000 kronor. Skillnaderna i pris beror bland annat på om lärarledda, fysiska lektioner ingår samt om du får låna vattenskoter till de praktiska momenten eller förväntas ta med din egen.

Kostnad för att söka om förarbevis för vattenskoter

Det kostar 300 kronor att söka om att få ditt förarbevis för vattenskoter hos Transportstyrelsen. Vill du ha ett fysiskt plastkort utöver ditt digitala körkort kostar det 200 kronor extra.

Vad händer om man kör vattenskoter utan förarbevis?

Om du kör vattenskoter utan förarbevis kan du få böter. Det är polisen och kustbevakningen som kan komma att kontrollera så att du har körkort när du är ute och kör vattenskoter. Båda de nämnda myndigheterna har rätt att stoppa dig för en kontroll.

Du kan också få böter på 500 kronor om du kör vattenskoter men inte har med dig ditt förarbevis och ditt ID-kort.

Vanliga frågor och svar – körkort för vattenskoter

Får man köra vattenskoter B-körkort?

Nej, sedan den 1 maj 2022 krävs ett särskilt förarbevis för att få köra vattenskoter.

Får vem som helst köra vattenskoter?

Du måste vara minst 15 år och ha tagit ditt förarbevis för att få köra vattenskoter. Inga ytterligare krav finns.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.