Åka båt till Hallands Väderö? Allt du behöver veta

Uppdaterad:
Av Alexander

Hallands Väderö är ett populärt resmål under sommarhalvåret på grund av dess härliga och fridfulla natur. För att komma till Hallands Väderö måste du åka båt – antingen färjan som går från Torekov eller med din egen båt. Här går vi igenom allt viktigt gällande att åka båt till Hallands Väderö!

Åka till Hallands Väderö

Hallands Väderö ligger – inte i Halland – utan i Skåne, i Kattegatt utanför Torekov och Båstad. Ön är 3 kvadratkilometer stor och på grund av den unika naturen är Hallands Väderö ett naturreservat och populärt resmål.

Visste du också att Hallands Vädero rent historiskt är Sveriges näst varmaste plats? Soltimmarna är fler och nederbörden mindre än på fastlandet. Helt klart skäl nog att åka båt dit!

Läs också: Sjösjuka

Åka färja till Hallands väderö

Att åka färjan till Hallands Väderö är enkelt under sommarhalvåret. Då går regelbunden trafik från både Båstad och Torekov via Väderötrafiken. Det innebär dagliga avgångar åt båda hållen.

Båt från Torekov till Hallands Väderö

Från början av juni till början av september går färjetrafik dagligen från och till Torekov och Hallands Väderö. Vanligast är 4 avgångar dagligen, men under mitten av juli fram till början av augusti går hela 7 dagliga avgångar fram och tillbaka.

Färjan går från Torekovs Hamn till Sandhamn på Hallands Väderö.

Läs också: Åka båt till Gotland

Båt från Båstad till Torekov

Under sommaren går även båtar från Båstad till Hallands Väderö regelbundet. Vanligast är en avgång måndag-lördag, men under slutet på juli och en bit in på augusti går två dagliga avgångar.

På söndagar har man guidade turer, och därför ingen reguljärtrafik. Färjan avgår från Båstads hamn.

Hur lång tid tar båten till Hallands Väderö?

Att åka båt från Torekov till Hallands Väderö tar ungefär 30 minuter. Att åka båt från Båstad till Hallands väderö tar ungefär 40 minuter.

Vad kostar det att åka båt till Hallands Väderö?

Att åka med båten från Torekov till Hallands Väderö kostar 220 kronor tur och retur för en vuxen. Man kan också välja att köpa en enkelbiljett för 120 kronor. För barn kostar en biljett tur och retur 150 kronor – och enkelbiljett 75.

Att åka båten från Båstad till Hallands Väderö tur och retur kostar 250 för en vuxen och 200 för ett barn.

Läs också: Solpanel till båt

Åka egen båt till Hallands Väderö

Men för oss båtälskare som har egen båt kan det såklart vara ett extra kittlande äventyr att ta sin egen båt till Hallands Väderö – eftersom detta är fullt möjligt!

Generellt är det tillåtet att lägga till med båt vid Hallands Väderös olika stränder. Det finns både stränder och naturhamnar runt ön som är lämpliga. Färjan lägger till vid Sandhamn vid den nordöstra delen, och vid sydspetsen finns Kappelhamn.

Det smartaste brukar vara att ta närmaste vägen över till ön från Torekov. Hur lång resan tar beror såklart på hur snabb båt du har, men turen med färjan tar alltså runt 20 minuter.

Läs också: Båtkörkort

Får inte dra upp din båt på stranden

Det kan vara bra att känna till att du inte får dra upp din båt på stranden på Hallands Väderö, på grund av hänsyn till de som badar. Vid Sandhamnsbukten måste du också ankra genom en tamp fastgjord i land.

Tänk på säl- och fågelskyddsområden

Hallands Väderö har ett sälskyddsområde som har tillträdesförbud året om. Det finns även ett fågelskyddsområde som är fredat mellan 1 april och 15 juli.

Allmänt gäller också att du får köra högst 7 knop i farvattnet närmast Hallands Väderö.

På den här kartan kan du se var du får och inte får lägga till med din båt, med hänsyn till öns djurliv. Det finns även sjökort och informationstavlor i Torekovs hamn.

Vanliga frågor och svar – Båt till Hallands Väderö

Kan man bo på Hallands Väderö?

Ja, det går att bo på både Fyrplatsen eller Skogvaktargården på Hallands Väderö. Där finns lägenheter och hytter i olika storlekar.

Hur lång tid tar det att gå runt Hallands väderö?

Det finns en vandringsled runt Hallands Väderö som är cirka 7,6 kilometer lång – och tar ungefär 1 timme och 30 minuter att gå.

Vem äger Hallands Väderö?

Hallands Väderö är ett naturreservat och Natura 2000-område som faktiskt ägs av Svenska kyrkan!

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.