Ostronsafari – här hittar du dem och så går det till

Uppdaterad:
Av Alexander

Gillar du delikatesser och en härlig utflykt till havs? Då kan ostronsafari vara något för dig! Ostronsafari innebär att man ihop med en guide åker och plockar ostron – för att sedan ta hem dem och oftast äta några direkt på plats! Läs mer om hur ostronsafari fungerar och var det finns här.

Vad är ostronsafari?

Ostronsafari innebär att man i en guidad tur åker ut och plockar ostron. I vissa fall kan det göras i strandkanten, men vanligast är att man åker ut med en båt till en sandbank där man kan vada och plocka ostron. I vissa fall – om du har dykarcertifikat – kan man också dyka ner för att plocka ostron på botten.

Safarin brukar oftast föregås av en liten kurs där du får lära dig mer om ostronen och dess historia.

Vad behöver man för en ostronsafari?

För en ostronsafari behöver du vanligtvis vadarstövlar samt en hink eller ett nät. En ostronkniv kan också vara bra om du vill njuta av ett ostron eller två direkt på plats! Och varför inte då även ha med sig lite bubbel och vinägrett, för att göra upplevelsen komplett.

Hos vissa aktörer används också en vattenkikare för att lättare hitta ostronen i vattnet. Saker som stövlar, kikare och håv ingår ibland, men inte alltid. Kolla upp vad som gäller hos just din guide.

Läs också: Inspiration till båtinredning

Var finns ostronsafari?

I Sverige är ostronsafari allra vanligast i Bohuslän, eftersom det framför allt är där ostron kan hittas i Sverige. Exempel på orter du kan åka till för att gå på ostronsafari är Grebbestad och Strömstad.

Vill du åka utomlands på ostronsafari finns det också bra möjligheter att göra detta på Jylland i Danmark.

Vad kostar ostronsafari?

Att åka på ostronsafari kan ungefär kosta från 700 till 1 500 kronor. Det beror på vilken guide du åker med – och en dyrare ostronsafari kan inkludera fler saker än en billigare.

Vissa aktörer erbjuder som sagt även ostrondykning eller middag med dina egenfiskade ostron efteråt – vilket också kan höja priset.

Läs också: Hur stor motor behövs för vattenskidor?

Kan man åka på ostronsafari själv?

Vanligtvis åker man på ostronsafari ihop med en guide – men går det att göra själv? Då behöver du generellt sätt en båt – eftersom man oftast åker ut till en sandbank där ostronen växer. Du behöver också bistå med redskapen som behövs själv, såsom hink, håv och vadarstövlar.

Men framför allt lär det kluriga bli att veta vart du ska leta. De flesta hade nog inte kunnat hitta ostronen utan en guide, och att hitta dem kräver god lokalkännedom. 

Läs också: Åka båt i Stockholm

Samtidigt finns det ställen på västkusten där ostronen går att plockas vid stranden, och har du bra koll på var de finns går det såklart att ta med vänner och familj för en helt privat ostronsafari.

Livsmedelsverket rekommenderar dock att man inte äter okontrollerade ostron direkt från stranden, då de kan innehålla virus eller bakterier.

Ostron får inte alltid plockas

Det kan också vara bra att känna till när man får och inte får plocka ostron. Till exempel krävs det tillåtelse från markägaren för att få plocka ostron – annars räknas det som tjuvfiske. Fiskerätten sträcker sig 200 meter ut i vattnet från fastlandet.

Läs också: Åka båt till Hallands Väderö

Dessutom kan det finnas andra regler – som att vissa ostron inte bör plockas under sommarhalvåret när de leker – eller att ostronen inte ska plockas när de är för små.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.