Hur stor motor behövs för att åka vattenskidor, wakeboard och tube?

Uppdaterad:
Av Alexander

Dags att prova på lite vattensport? Att åka vattenskidor eller wakeboard efter båten är en fartfylld och rolig aktivitet för hela familjen. Men för att det ska gå krävs en viss storlek på motorn på din båt. Hur stor motor du behöver för olika aktiviteter går vi igenom här!

För många motorbåtsägare är vattenskidor eller wakeboard ett kul komplement till era övriga aktiviteter på båten. Såväl yngre som äldre kan ha kul med lite vattensport – men det kräver lite av båtens motor!

Här går vi igenom ungefär hur stor motor som krävs för att utföra de mest populära vattensporterna: 

Hur stor motor behövs för vattenskidor?

Vattenskidor är generellt det som kräver starkast motor jämfört med wakeboard eller att åka ring. Du måste ha en motor som orkar dra upp åkaren ur vattnet – och som sedan klarar av att hålla fart när åkaren skär vågorna.

Hur stor motor som behövs för vattenskidor beror såklart på vikten och storleken på båten – men även på åkaren. För barn och unga ställs inte lika höga krav på båtmotorn eftersom de väger mindre. 

Men en bra måttstock för att kunna åka vattenskidor är en motor på minst 60 hk (hästkrafter). Ska endast barn och yngre åka kan det gå bra med en motor på under 40 hk. Är det däremot en vuxen åkare som vill åka mer avancerat kan en motor på minst 100 hk vara bra – vid professionella tävlingar har båten en motor på hela 300 hk.

Vet du inte hur många hästkrafter din motor har kan vi i stället säga att det är bra om båten kan göra minst 20 knop – eller drygt 40 kilometer i timmen. Även att båten är relativt startsnabb är en fördel.

Läs också: Åka båt till Hallands Väderö

Hur stor motor krävs för wakeboard?

Att åka wakeboard efter båt kräver inte riktigt lika stor motor som vattenskidor, främst på grund av att det är lättare att dra upp en åkare på wakeboard. Wakeboard rekommenderas också ofta för nybörjare eftersom det är lättare än vattenskidor.

För att köra wakeboard brukar en motor på minst 40–50 hk rekommenderas. Även här spelar såklart båtens storlek roll, men det är bra om båten kan göra runt 20 knop. Ett tips som kan göra wakeboardåkningen roligare är också en större båt – som gör större vågor man kan trixa på.

Läs också: Förarbevis för vattenskoter

Hur stor motor krävs för att åka ring eller tube?

Att åka ring, tube – eller någon annan form av uppblåsbart objekt – efter en båt är också något som de allra flesta brukar uppskatta. Det krävs inte samma övning som att åka wakeboard eller vattenskidor – utan det är bara att sitta på ringen/tuben och hålla i sig!

Eftersom man med åktuber redan flyter på vattnet krävs inte samma motorkraft för att dra upp åkaren ur vattnet. Det kan räcka med en liten båt och en motor på runt 10 hk – men för att det ska gå undan krävs oftast en motor på minst 40 hk.

Tänk bara på att snabba girar med en liten båt gör att tuben slungas åt sidan, vilket i värsta fall kan välta din båt. Börja med att köra försiktigt och känn på svängarna för att se hur tuben rör sig och hur stabiliteten på din båt påverkas.

Läs också: Så här bygger du en egen båt

Tänk på detta när du ska köra vattenskidor, wakeboard eller tube

Här är några viktiga punkter att ha med sig innan man ska dra någon efter sin båt på skidor, wakeboard eller i tube:

  • Se alltid till att ha flytväst – det gäller även de som sitter i båten
  • Kör bara i vatten ni känner till och har kört i tidigare
  • Var gärna två personer i båten – så att den som inte kör kan hålla koll på åkaren
  • Börja försiktigt för att se hur båten agerar när den drar en person

Läs också: Ostronsafari

Vanliga frågor och svar

Hur många knop för att åka vattenskidor?

För att åka vattenskidor är det bra om din båt gör runt 20 knop – eller ungefär 40 kilometer i timmen. Att båten är snabb i starten underlättar också.

Hur många knop för att åka ring?

Det går att åka ring även med en mindre båt och motor – men för att det ska bli fartfyllt och roligt tycker många att det i alla fall ska gå runt 10–15 knop – och många åker gärna snabbare än det.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.