Världens största segelbåt

Av Alexander

Visste du att världens största segelbåt ägs av en man i Putins ”innersta cirkel” – samt att den beslagtogs under 2022? Här berättar vi allt om världens största segelbåt ”A”.

Segelyachten ”A” – världens största segelbåt

Världens största segelbåt, som alltså ägs av den ryska oligarken Andrej Melnitjenko, är en segelyacht som kort och gott heter ”A”, eller Segelyacht A. Den ser inte ut som en traditionell segelbåt, och den är motorassisterad, men med en imponerande längd på 142,8 meter är den världens största segelbåt.

Segelyachten utrustad med pool och jättemotorer

Båten byggdes 2015 i Tyskland och är på 12 500 gt. Förutom båtens segel finns även två motorer på båten på närmare 5 000 hästkrafter vardera.

Båten har flera däck, swimmingpool och flera balkonger.

Bild: Wikipedia

Vad kostar världens dyraste segelbåt?

Segelyachten A är värld hisnande 6 miljarder kronor – och båten har en årlig driftkostnad på runt 750 miljoner kronor.

Segelyachten A beslagtagen i Italien

Vi har nämnt att båten tidigare ägdes av en rysk oligark vid namn Andrej Melnitjenko. På grund av sanktioner mot ryska affärsmän under början av 2022, strax efter Rysslands invasion av Ukraina, togs segelyachten A i beslag i Italien. Melnitjenko ska enligt uppgifter tillhöra Putins närmaste krets.

Vanliga frågor och svar – världens största segelbåt

Vad heter världens största segelbåt?

Världens största segelbåt är 143 meter lång och heter A.

Vem äger världens största segelbåt?

Världens största segelbåt, A, har ägts av den ryske oligarken Andrej Melnitjenko, men sedan i början 2022 togs den i beslag.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.