Varför flyter båtar? Så fungerar Arkimedes princip

Uppdaterad:
Av Alexander

Stora båtar – i synnerhet stora fartyg – kan väga tusentals kilon. Men ändå flyter de med lätthet på vatten. Varför flyter båtar? Det reder vi ut här.

Hur kan båtar flyta?

Båtar och större fartyg flyter på vatten genom att de följer Arkimedes princip. Enkelt uttryckt innebär Arkimedes princip att en föremåls flytkraft i vatten är lika med den vikten av vätska som kroppen förtränger. Med andra ord, om en båt är tillräckligt stor och lätt i vikt, kan den flyta på vatten.

Hur kan fartyg flyta på vatten?

Världens största båt Wonder of the Seas väger över 100 000 ton. Men även den flyter, hur är det möjligt? Jo, det samma gäller alltså för den typen av jättefartyg – vikten av vattnet som skrovet tränger undan är större än vikten av fartyget.

Båtens form hjälper med flytkraften

Fartygens form spelar också en stor roll i deras flytförmåga. Båtar och fartygs skrov är vanligtvis utformade som en spets – så att de är bredare vid toppen än vid botten.

Detta gör det möjligt för dem att maximera den mängd vatten de förtränger. Ju mer vatten ett fartyg kan förtränga, desto större är dess flytkraft.

Bättre flytkraft för båtar tillverkade i lättare material

Något som spelar in på arkimedes princip och olika föremåls flytförmåga är såklart också föremåls – i det här fallet båtens – densitet och vikt. För att maximera en båts flytkraft vill du alltså ha en båt som kan trycka undan så mycket vatten som möjligt i förhållande till dess vikt – alltså en båt som väger lite.

Därför tillverkas båtar i material som är mindre kompakta än vatten – som trä, aluminium eller plast. Om ett fartyg eller en båt skulle vara gjorda av material som är tyngre än vatten försämras flytkraften.

Lasten och passagerarna påverkar om en båt kan flyta

En annan faktor som spelar roll i flytkraften är vikten av lasten och passagerarna. Om en båt är överlastad kan det påverka dess förmåga att flyta på vattnet.

Detta kan vara farligt och måste alltid övervägas när man bestämmer hur mycket last eller passagerare som ska rymmas ombord.

Läs också: Hur mycket är en knop?

För passagerarbåtar som tas i trafik har kapaciteten för båtens last alltid kontrollerats noggrant för att undvika överlast.

Även för en båt du köper för eget bruk anges ofta maxlast.

Sammanfattning  – därför flyter båtar

Sammanfattningsvis kan man säga att båtar och fartyg flyter på vatten tack vare Arkimedes princip och att de utformas så att de kan förtränga mer vatten än vad de väger.

En del andra faktorer som påverkar fartygs flytkraft är deras form, vikten av material, last och passagerare. Genom att anpassa alla dessa faktorer på rätt sätt kan kaptenen på båten säkerställa att båten alltid flyter på vattnet.

Vanliga frågor och svar – båtars flytkraft

Hur kan ett kryssningsfartyg flyta?

Kryssningsfartyg är tillräckligt stora för sin vikt – och tränger därför undan mer vatten än vad fartyget väger. Enligt Arkimedes princip flyter alla föremål så länge vikten av vattnet som trängs undan är större än vikten av föremålet.

Varför kan en metallbåt flyta?

Så länge vattnet båten trycker undan väger mer än båten själv så kan den flyta – trots att det är en metallbåt. Om en båt väger 500 kilo måste den trycka undan mer än 500 liter vatten för att flyta. Vissa metaller – till exempel aluminium – är dessutom material som väger lite i förhållande till dess storlek.

Vad gör så att en båt kan flyta?

En båt flyter när den trycker undan tillräckligt mycket vatten i förhållande till dess vikt. Det som gör att en båt flyter är därmed dess form – som gör att den tränger undan mer vatten – samt att den är tillverkad i lättviktiga material.

Alexander

Efter ett helt liv med båtar hoppas jag kunna sprida min kunskap och inspirera fler till allt det roliga båtlivet har att erbjuda. Skriver om allt möjligt här på Båtdrömmar!

Populära inlägg

Lämna en kommentar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.